A behozatal a 2,4 százalékos várt növekedés helyett 11,3 százalékkal zuhant. A külkereskedelmi mérleg a januári és a februári deficit után márciusban 7,71 milliárd dollár többletet mutat, de az export és az import ilyen mértékű visszaesése egyes elemzők szerint a kínai gazdasági növekedés lanyhulását jelezheti. Mások - többek között Louis Kuijs, a Royal Bank of Scotland közgazdásza - arra figyelmeztettek, hogy az adatokat torzíthatja a bázisul szolgáló tavalyi adatok megbízhatatlansága.

A pekingi vezetés a múlt héten mini gazdaságösztönző csomagot jelentett be, miután az idei első negyedévben gyenge gazdasági adatok láttak napvilágot, és az év első három hónapjában várhatóan 7,3 százalék lesz a gazdasági növekedés Kínában. Ez elmarad az éves célként kitűzött 7,5 százaléktól.

A gyenge kínai külkereskedelmi adatok megjelenése után esett a kőolaj ára, az északi-tengeri Brent típusból egy hordó (159 liter) májusi szállításra 107,57 dollárba került, ez 41 centes csökkenés. Az amerikai WTI fajta ára 30 centtel, 103,30 dollárra esett.