A HWWI (Hamburgisches WeltWirtschaftsInstitut gemeinnützige GmbH) 2017-re 1,1 százalékos, az idei évre pedig 1,8 százalékos GDP-növekedésre számít. Előző, szeptemberben publikált prognózisában az intézet a jövő évre 1,4 százalékos, az idei évre pedig 1,9 százalékos növekedést jelzett.

A növekedési előrejelzés lefelé módosítását a HWWI a Brexit, az amerikai kormányzat gyökeres átalakulása, az olaszországi népszavazás, valamint a kulcsfontosságú euróövezeti tagállamokban, Franciaországban és Németországban jövőre esedékes választások által keltett nem számszerűsíthető politikai kockázatokkal indokolta.

A GDP-növekedés a 2017-es 1,1 százalékról 2018-ban 1,6 százalékra gyorsul a mostani előrejelzés szerint. Előző prognózisában a HWWI még nem bocsátkozott 2018-ra vonatkozó becslésekbe.

A HWWI prognózisa az infláció növekedését jelzi. A fogyasztói árak az idén 0,5 százalékkal, jövőre 1,6 százalékkal emelkednek, 2018-ban pedig elérik a két százalékot. A szeptemberi előrejelzés az idei évre 0,4 százalékos, jövőre 1,4 százalékos inflációval számolt.