A CNN Money amerikai hírportál hat pontban foglalta össze a FIFA bevételeit és kiadásait, miután méretes botrányt okozott a FIFA számos vezető tisztségviselőjének letartóztatása korrupciós vádakkal. Az amerikai és svájci hatóságok egymástól független vizsgálataik alapján léptek akcióba. A világ labdarúgását jellemző legegyszerűbb adat a világbajnokságok nézettsége.

A 2010-es vébét 3,2 milliárd ember követte legalább részben figyelemmel és ez az adat minden bizonnyal nagyobb volt a 2014-es riói világbajnokság idején. A felsorolás első helyén a FIFA 2010 és 2014 közötti bevételei állnak - a két dátum a két év világbajnokságai között eltelt időszakot fogja át. A labdarúgás világszervezete ez alatt az idő alatt 5,7 milliárd dollár zsebelt be. Csak tavaly kétmilliárd dollár dőlt be a kasszába, ám igazából a riói vébé dobta meg a bevételeket.

Jogok és jogok

A vb egymaga 2,6 milliárd dollárral gazdagította a FIFA-t. A szervezet azt állítja, hogy az argentin-német döntőt legalább részben több mint egymilliárd ember látta, ami a világ lakosságának majdnem hetede.

A bevétel java, 2,4 milliárd dollár a televíziós közvetítési jogok értékesítéséből folyt be. Ha ehhez hozzáadjuk a marketinglehetőségek eladását, akkor kerek négymilliárd dollárt kapunk.

A vb jegyeladásai rongyos 527 millió dollárt hoztak tavaly, ami 11 millióval több a dél-afrikai világbajnokság jegybevételénél. A szponzorok amelyek négy évre szereztek jogot a világ focijának támogatására 2010 és 2014 között nem tették közzé mennyit fizettek az elmúlt év végéig.

Egyet nekem, egyet nektek

A FIFA kiadásainak legérdekesebb része nem egy nagy tétel a bevételek tükrében. A szervezet tavaly mindössze 88 millió dollár fordított fizetésekre. Ebből 40 milliót osztottak szét a 13 felső vezető között. Nem hozzák nyilvánosságra, hogy mennyi kap például Sepp Blatter elnök vagy más tisztviselők, ám az tudható, hogy a jövedelmük megfelel a nagy nemzetközi és svájci cégek menedzserdíjazásának.

A pénzből visszacsurgatnak egy keveset a világ focijának fejlesztésére. Ez az összeg 2011 és 2014 között egymilliárd dollár volt. A támogatottak infrastruktúra-fejlesztésére, sportlétesítményekre, eszközökre és oktatásra fordíthatták a FIFA-tól kapott pénzüket.