Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ egyik vezető katonai szakértői csoportja, az IHS Jane's a The Moscow Times megbízására összeállított jelentése szerint Moszkvának jelenleg napi 4 millió dollárjába kerül a szíriai katonai beavatkozás - a nagy távolságból különleges cirkáló rakétákkal végrehajtott csapásméréssel együtt a szeptember 30-án indított akció eddig 80-115 millió dollárt vitt el. Az idei 3,1 ezer milliárd rubeles (50 milliárd dollár) katonai költségvetéshez képest ez csupán fillérek, de a konfliktus akár évekig elhúzódhat.

A moszkvai védelmi minisztérium szerint a Basar Asszad elnök ellenőrzése alatt álló területről az elmúlt három hétben 36 orosz vadászbombázó és 20 csatahelikopter naponta mintegy 40 támadást indította dzsihadista állások ellen. Ezeket mintegy 1500-2000 fős földi személyzet támogatja. A vadászgépek óránkénti repülési idejének költsége 12 ezer, a helikoptereké 3000 dollár. Naponta 750 ezer dollárnyi bombát és lőszert használnak fel a célpontok megsemmisítésére, a támogató katonai személyzet fenntartása 440 ezer dollár. A háttértámogatás nyújtása a Földközi-tengeri flottától 200 ezer dollár.

A beavatkozás legköltségesebb eleme kétségtelenül a Kaliber robotrepülőgépek próbaháborús jellegű bevetése volt Vlagyimir Putyin elnök születésnapján. Ezek darabja az IHS szerint 1,2 millió dollár.