A tanulmányból kiderül, hogy Magyarország, Görögország, Litvánia, Olaszország és Portugália több mint 5 százalékkal, az Egyesült Királyságon belül Skóciában, Észtországban, Lengyelországban és Spanyolországban pedig 1-5 százalékkal csökkentek az oktatásra fordított kiadások. Ezzel szemben öt tagállam, Ausztria, Dánia, Luxemburg, Málta, Svédország, valamint Belgium német ajkú része több mint 1 százalkkal növelte oktatási költségvetését. Az Európai Bizottság szerint Németország és Hollandia nem szolgáltatott adatokat a 2010 óta eltelt időszakról.

A tanulmány szerint más tagállamokban változóak a költségvetési tendenciák, előfordul, hogy a kiadások emelkedését a következő évben csökkentés követte, de ennek fordítottjára is van példa. Belgium francia ajkú része, Ciprus, Lettország, Finnország, Franciaország, Írország, Szlovénia és az Egyesült Királyság (Wales), valamint a közeljövőben az EU-hoz csatlakozó Horvátország például a 2010-2011-es időszakban növelték oktatási kiadásaikat, de 2011-2012-ben csökkentették ezeket a kiadásikat. Ezzel szemben Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Romániában és Szlovákiában épp ellenkező volt a helyzet: ezekben a tagállamokban a 2010-2011-es időszakban csökkentek az oktatásra fordított források, ezt követően pedig nőttek az oktatásra fordított összegek. Belgium flamand közösségében változatlan volt az oktatási kiadások mértéke ezekben az időszakokban - jegyzi meg a bizottság.

Napi grafikonok
Kép: A nagyobb képért kattintson!

Magyarországon sem nőttek a tanári fizetések

Az említett tanulmány 35 nemzeti és regionális oktatási rendszer kiadásait vizsgálta meg az oktatás minden szintjén, az iskola előtti neveléstől a felsőfokú oktatásig. A tanulmány a tanárok fizetésének alakulását is vizsgálta. Ebből az derült ki, hogy 2011-ben és 2012-ben 11 ország - köztük Magyarország - csökkentette vagy fagyasztotta be a tanári fizetéseket és juttatásokat (Bulgária, Észtország, Görögország, Horvátország, Írország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Portugália és Spanyolország). Az oktatási költségvetések több mint 70 százalékát a pedagógusok fizetése teszi ki - jegyzi meg a tanulmány.

Napi grafikonok
Kép: A nagyobb képért kattintson!

A kiadáscsökkentés miatt 10 tagállamban - Bulgária, Ciprus, az Egyesült Királyság, Észtország, Franciaország, Lettország, Litvánia, Olaszország, Portugália és Románia - pedagógus-elbocsátások is voltak, bár a tanulmány készítői arra is rámutatnak, hogy a tanárok létszámának csökkentéséhez a válság mellett az oktatásban résztvevő diákok számának csökkenése is hozzájárult. A bizottság ugyanakkor jelentős előrelépésként aposztrofálja, hogy 18 európai ország többet költött a pedagógusképzés finanszírozására - figyelembe véve az oktatás minősége és a tanulók eredményei közötti összefüggést.

A változások 2011-ben és 2012-ben a legtöbb országban nem érintették a tanulók és a hallgatók állami támogatását, például az ösztöndíjakat, a diákhiteleket és a családi támogatásokat. A munkanélküli vagy alacsony képzettségű polgárok nyolc tagállamban (Ausztriában, Görögországban, Írországban, Lettországban, Litvániában, Luxemburgban, Németországban és Portugáliában) kaphatnak speciális támogatást készségeik fejlesztésére vagy megújítására. A legtöbb esetben ezeket a beruházásokat az Európai Szociális Alap is támogatja - jegyzi meg az Európai Bizottság.