Novemberben az egy évvel korábbihoz képest az euróövezet 19 tagállamában 1,5 százalékkal, az EU 28 tagállamában pedig 1,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Októberben az euróövezetben 1,4 százalék, az EU-ban 1,7 százalék volt az éves áremelkedés.

Az előző hónaphoz képest az euróövezetben és az EU-ban is 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak novemberben. (Nagy rohamra készülhet jövőre Magyarország és a régió.)

A legkisebb inflációt Cipruson regisztrálták novemberben, 0,2 százalékot. Írországban 0,5 százalék, Finnországban pedig 0,9 százalék volt az éves áremelkedés. A legmagasabb infláció Észtországban volt novemberben, 4,5 százalék, Litvániában pedig 4,2 százalék, az Egyesült Királyságban 3,1 százalék - írja az MTI.

Magyarországon az éves áremelkedés novemberben 2,6 százalék volt az októberi 2,2 százalék után, a havi áremelkedés pedig 0,3 százalék az Eurostat közleménye szerint, míg a Központi Statisztikai Hivatal 2,5 százalékos éves és 0,4 százalékos havi inflációt jelentett novemberre.