A német statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölte, hogy a második becslés szerint a március 31-ével zárult három hónapban szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 0,7 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest, amikor kisebb, 0,3 százalékos bővülést jegyeztek fel. A tavalyi év azonos időszakához mért GDP-növekedés az első negyedévben 1,3 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévben mért 2,1 százalékról.

A negyedéves szintű növekedés gyorsulását alapvetően a belső kereslet hajtotta, erőteljesen, 1,9 százalékkal ugrottak meg az állóeszköz-beruházások. A háztartások fogyasztása 0,4 százalékkal, a kormányzati kiadások pedig 0,5 százalékkal emelkedtek. Bár a német áruk és szolgáltatások utáni külföldi kereslet emelkedésének köszönhetően 1 százalékkal nőtt az export, az import ennél nagyobb arányú bővülése miatt a külkereskedelem 0,1 százalékpontot vett el a GDP-növekedésből.

Expanziót hozott a menekültválság

Éves összevetésben a növekedés motorja a belső kereslet volt: a háztartások fogyasztása 1,8 százalékkal, a kormányzati kiadások pedig 2,7 százalékkal emelkedtek. Az állóeszköz-beruházások 2,0 százalékkal nőttek, miközben a külkereskedelem 0,5 százalékponttal mérsékelte a gazdasági növekedés ütemét.

A német gazdaság 2015-ben 1,7 százalékkal növekedett, négy éve a legnagyobb mértékben. A növekedést elsősorban a lakossági fogyasztás és a menekültválság kezelésére fordított állami kiadások táplálták.

A német kormány arra számít, hogy idén 1,7 százalékkal, jövőre pedig 1,5 százalékkal nő a gazdaság. A vezető német gazdaságkutató intézetek becslése szerint idén a hazai össztermék 1,6 százalékkal növekedhet, lassabban a kormány várakozásánál. Az intézetek 2017-re - a kormánnyal összhangban - 1,5 százalékos GDP-növekedést jeleztek előre.