Martin Schulz közölte: az EP képviselői nem vesznek részt a kedd estére kitűzött egyeztetésen a tanács képviselőivel, mert a tagállamok között nincs konszenzus az idei büdzsé mintegy 9 milliárd euróval történő kiegészítéséről, ami szintén az egyeztetés témája lett volna. Ezek a források ahhoz kellenek, hogy az EU teljesíteni tudja jogi kötelezettségeit; kifizesse a számlát elvégzett munkák, igénybe vett szolgáltatások és áruk után - szögezte le a német szocialista politikus.

Patrizio Fiorilli, a lengyel Janusz Lewandowski, költségvetésért és pénzügyi tervezésért felelős uniós biztos szóvivője egy népszerű mikroblogon úgy reagált, hogy éjfélig van idő a megállapodásra, és tovább dolgoznak azon, hogy kompromisszum szülessen a tanács és az EP között.

Andreasz Mavrojannisz ciprusi Európa-ügyi miniszter, a pénzügyminiszteri tanács költségvetéssel foglalkozó ülésének elnöke a tanácskozást követően kijelentette: a ciprusi elnökség mindent megtett a megállapodás érdekében, de a parlament a 2013-as büdzséről tárgyalni sem volt hajlandó, az egyeztetés előfeltételének tekintette az idei büdzsé mintegy 9 milliárd eurós kiegészítését.

"Az egyeztetési szakaszban a 2013-as költségvetés sajnos az idei büdzsé kiegészítésének túsza lett" - fogalmazott Mavrojannisz. Szerinte az álláspontok egyáltalán nem voltak távol egymástól, jó esély lett volna a megegyezésre, de ez most már elszalasztott lehetőségnek tűnik - vélekedett a ciprusi politikus.

A miniszter azt is kijelentette, hogy így veszélybe került, hogy az unió képes lesz-e teljesíteni fizetési kötelezettségeit, amit nyilvánvalóan az Európai Parlament sem akarhatott. Mavrojannisz hangsúlyozta, hogy a tagállamok között nem volt nézeteltérés, a probléma két intézmény között van.

A miniszter szerint a keddi fiaskó rossz előjel a jövő heti csúcstalálkozó előtt, ahol a tagállamok állam és kormányfőinek az Európai Unió következő, hétéves pénzügyi keretéről kellene megállapodniuk. A ciprusi politikus úgy vélekedett, a bizottság a jövő heti csúcs után áll elő a 2013-as büdzsére vonatkozó következő javaslattal.

A tanács és a parlament 27-27 képviselőjéből álló egyeztető bizottság feladata az lett volna, hogy kedd éjfélig összhangba hozza a tanács és a parlament által javasolt büdzsétervezetet, mert a költségvetés csak a két intézmény együttes beleegyezésével fogadható el. Megegyezés hiányában az Európai Bizottságnak új költségvetési javaslattal kell előállnia.

Megfeneklettek a tárgyalások

Az egyeztetések múlt pénteken futottak zátonyra, miután az EP küldöttségének vezetője kijelentette: a tanács képviselői nem voltak tárgyalóképesek, így az egyeztetést felfüggesztették. A 2013-as büdzséről szóló tárgyalások így anélkül futottak zátonyra, hogy megkezdődtek volna.

Az Európai Bizottság költségvetésért és pénzügyi tervezésért felelős tagja ugyanis október végén bejelentette, körülbelül 9 milliárd euró hiányzik ahhoz, hogy az Európai Unió minden 2012-es vállalt kötelezettségét teljesíteni tudja. A bizottság számításai szerint a legnagyobb összeggel, 8,3 milliárd euróval a kohéziós és vidékfejlesztési alapokra szánt forrásokat kellene kiegészíteni, kutatási projektek támogatására 423 millió euróval többre lenne szükség, az európai felsőoktatási diákcserét lehetővé tévő Erasmus-programnak pedig 90 millió euró többlettámogatásra lenne szüksége.

Janusz Lewandowski akkor a parlament és a tanács felelősségének nevezte, hogy a bizottság által javasoltnál kisebb összegű büdzsét hagytak jóvá az idei évre. A testület úgy számolt, hogy a hiányzó, összesen 9 milliárd euróból 5,9 milliárdot kellene a tagállamoknak állniuk, mert a bizottság az idén 3,1 milliárd euró többletbevételre tudott szert tenni, főleg versenyjogi eljárások során kiszabott bírságokból, büntetésekből.

A pénteki egyeztetésen viszont több tagállam azt kérte a bizottságtól, hogy a hiányzó pénzt még el nem költött forrásokból pótolja. Lewandowski ugyanakkor elmondta, a korábbi években valóban volt rá példa, hogy a bizottság ilyen módon pótolni tudott hiányzó forrásokat, de akkor jóval kisebb összegről volt szó. Jelezte: az idei költségvetés keretein belül amit át lehetett csoportosítani, azt megtették, a probléma ilyen megoldására a 2012-es büdzsé keretei között már nincs lehetőség.

Baljós előjel

"Tulajdonképpen az következett be, amit már a 2011. év végi költségvetési megállapodáskor láttunk: a költségvetésbe betervezett kifizetések nem lesznek elegendőek a futó programokra. A Parlament ezért sürgette a Tanácsot, hogy a 2011-es megállapodásuknak megfelelően minél előbb fogadja el a Bizottság által beterjesztett "pótköltségvetéseket", hogy azt a Parlament plenáris ülése is megerősíthesse. Ezt a követelményt a Tanács azonban csak részben teljesítette, azzal, hogy az Olaszországnak szánt 670 millió euró szolidaritási forrást végül elfogadta" - kommentálta közleményében a bejelentést Surján László, az Európai Parlament tárgyalódelegációjának magyar tagja.
Surján szerint a tagállamok képviselői - főként a nettó befizetők ellenállása miatt - nem tudtak megállapodni a kohéziós politikát, a vidékfejlesztési programokat, a kutatás-fejlesztést és az Erasmus programot is érintő 9 milliárd euró többletkifizetés 2012-es teljesítéséről. "Ezek olyan jogi kötelezettségvállalások, amelyeket az Uniónak mindenképpen ki kell fizetnie. A kohéziós beruházások már megvalósultak, a kutatás-fejlesztési projektek futnak, az Erasmus programban részt vevő diákoknak ki kell fizetni az ösztöndíjaikat" - hívta fel a figyelmet a képviselő.
"A mostani tárgyalási kudarc baljós előjel a novemberi Európai Tanács ülés előtt, ahol a 2014-2020-as uniós keretköltségvetés lesz a téma" - fogalmaz a képviselő a közleményében.,