A kiadott építési engedélyek száma hasonló mértékben, 6,4 százalékkal csökkent májusban havi bázisú alapon. Az ingatlanpiaci aktivitás érezhetően visszaesett miután emelkedtek a jelzáloghitelek kamatai és a lakásárak. A szabad, azaz beépítetlen telkek hiánya szintén hátráltatta az új építkezések megkezdését.

A megkezdett lakásépítések szezonálisan kiigazított évesített száma májusban 1,001 millióra csökkent a megkezdett építkezések előző havi 1,071 milliós adatáról. Elemzők 1,034 milliós adatra számítottak májusban.

Az építési engedélyek szezonálisan kiigazított évesített száma májusban 991 ezer volt az áprilisi 1,059 millió után. Az elemzők 1,050 millió engedélyt vártak májusban.

Gyorsuló infláció

A piaci elemzők májusban 0,2 százalékos havi inflációt és 2,0 százalékos éves inflációt vártak. A gyorsabb infláció meglepte a befektetőket, az amerikai fogyasztói árak több mint egy éve nem emelkedtek ilyen gyors ütemben, mint májusban.

Az éves alapon számolt infláció főszáma májusban és áprilisban is elérte az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 2 százalékos célszámát, és a havi adatok arra utalnak, hogy mostanra természetessé vált az infláció gyorsulása.

Az árak emelkedése figyelhető meg az élelmiszerárakat és az energiaárakat nem tartalmazó maginflációban is. A maginfláció májusban havi szinten 0,3 százalékkal nőtt az áprilisi 0,2 százalékos növekedés után.

Májusban havi alapon nőtt az energiatermékek, az élelmiszerek és az italok, a ruházati cikkek, az üzemanyagok, az egészségügyi ellátás, a dohánytermékek, a szolgáltatások és a közműszolgáltatások ára is. Egyedül a lakberendezések lettek olcsóbbak.