A mai napig az Egyesült Államokon és Izraelen kívül egyetlen ország sem tett ENSZ-döntéssel ellenkező lépést. "Trump bejelentése nem a kibékítésre , hanem a felforgatásra irányul" - fogalmazott Erdogan, aki szerint "érthetetlen, hogy mit csinál az amerikai elnök", döntése "tűzbe veti" a térséget.

Erdogan egyúttal jelezte Ferenc pápának, hogy beszélni akar vele telefonon, amire csütörtök este vagy péntek reggel kerül sor. Ezen felül egyeztetéseket fog folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint nyugati országok, köztük Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Spanyolország vezetőivel egyaránt. Jeruzsálem a keresztények szent helye is - emlékeztetett a török elnök.

Erdogan kedden annak lehetőségét is felvetette, hogy Törökország Trump akkor még csak várható bejelentése után megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel - írja az MTI.

Binali Yildirim török kormányfő csütörtöki írásos nyilatkozatában elítélte a "felelőtlen" amerikai lépést, és leszögezte, hogy Ankara számára az érvénytelen. Yildirim úgy vélte: a döntés a palesztin-izraeli, továbbá a közel-keleti békefolyamatra nézve súlyos csapás, amely által a térségben "kinyílt Pandora szelencéje".

Jövő szerdán Isztambulban ülésezik az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC), mivel Törökország, az OIC soros elnökeként azt szorgalmazza, hogy a muzulmán országok közösen lépjenek fel Jeruzsálem státuszának ügyében.

Erdogan személyében hatvanöt év után először látogat török államfő csütörtökön Görögországba. A török vezető először Athénba, majd pénteken a nyugat-trákiai Komotiniben (törökül Gümülcine) felkeresi az ottani török kisebbséget.