Bár a brit EU-tagságról szóló népszavazás csak  hónapok múlva lesz, a fontot máris elérték a piaci aggodalmak. Befektetők ugyanis egyre inkább aggódnak a lehetséges kilépésből fakadó gazdasági hatások, illetve a népszavazásig tartó időszak bizonytalanságai miatt. Erre a félelemre tett rá a londoni polgármester vasárnapi bejelentése, miszerint ő a kilépéspártiak mellett kampányol.

A font sterling 2009 márciusa óta nem látott szintre, - 2,4 százalékos gyengülést követően - 1,4060 dollárra esett hétfőn. Ez 2009 januárja óta a legmeredekebb napon belüli elmozdulás is - jegyzi meg a Financial Times. Az euró ezzel párhuzamosan 1,4 százalékkal 0,7833-ra erősödött a fonttal szemben. Ezzel a font a legrosszabbul teljesítő fő devizává vált.

Szakértők hangsúlyozzák, hogy senki sem tudja pontosan, milyen gazdasági következményei lennének a kilépésnek, abban viszont úgy tűnik egyetértés van, hogy a hatás "jelentős" lenne. A szavazásig tartó időszakban várható bizonytalanság miatt pedig úgy vélik, a piaci volatailitás is fennmarad a referendumig.

A Citi és a Goldman Sachs elemzései korábban arra mutattak rá, hogy amennyiben az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, a font akár 20 százalékkal is leértékelődhet. A Moody's arra figyelmeztetett, hogy a kilépés gazdasági áldozata nagyobb lenne, mint a haszna, így a hitelminősítő megfontolná, hogy az Egyesült Királyság Aa1-es hitelminősítését negatív kilátásra rontsa kilépés esetén.

A Nomura arra figyelmeztetett, hogy a Brexit akár 2 százalékos recesszióba is lökheti a brit gazdaságot. Az UBS szerint a brit gazdaság a GDP-jének 0,6-2,8 százalékát vesztheti el.

Vállalatvezetőknél is megszólalt a riasztó

Több brit nagyvállalat vezetője is elkezdte kongatni a vészharangot és arra biztatja egy, a héten kiadandó közös levélben a briteket, hogy álljanak David Cameron brit miniszterelnök mögé és szavazzanak az EU-tagság mellett. Levél aláírói között a Bloomberg szerint olyan nagyvállalatok vannak, mint a WPP, a Royal Dutch Shell, a GlaxoSmithKline, BAE Systems, Rio Tinto vagy a BT Group. Véleményük szerint a nemzet erősebb, nagyobb biztonságban van és jobb módban élhet, ha a 28 országból álló blokk része marad. A hírügynökségnek nyilatkozó források szerint a levelet az FTSE-100 indexben szereplő vállalatok mintegy fele aláírta.

A levélben a nagyvállalatok azzal érvelnek egyebek mellett, hogy cégeiknek szükségük van az 500 milliós európai közös piachoz való korlátlan hozzáféréshez annak érdekében, hogy növekedni, beruházni tudjanak és új munkahelyeket teremthessenek. A levélben hangsúlyozzák: véleményük szerint az EU-ból való kilépés elriasztaná a befektetőket, munkahelyek vesznének el, a gazdaságot pedig veszélybe sodorná.

A Bloomberg érdekességként kiemeli, hogy míg több nem brit nagyvállalat - többek között a TUI AG, a Ford Motor, az Airbus Group - is az Egyesült Királyság uniós tagsága mellett áll, több brit vállalat nem csatlakozott a vállalatvezetők kezdeményezéséhez. A Bloomberg szerint a levelet leginkább azok a vállalatok nem írták alá, amelyek főleg brit fogyasztókkal foglalkoznak, például a fizetős tévészolgáltató Sky Plc, vagy élelmiszerláncok, mint például a J. Sainsbury vagy a Tesco. A Sainsbury azzal indokolta távolmaradását a kezdeményezéstől, hogy a referendum a "brit emberek ügye".

Pártszakadás

A brit kampányban nagy valószínűséggel a migráció és a konzervatív párton belüli törés (az FT szerint a 331 Tory képviselőből közel 150 a Brexit mellett áll) kap majd nagyobb hangsúlyt, a gazdasági szempontokat valamelyest háttérbe szorítva.

A múlt hét végi EU-csúcson megszületett döntés fényében Cameron kijelentette, hogy a megállapodás speciális státust ad az Egyesült Királyságnak az EU-ban és számára mindez elegendő, hogy az EU-ban maradás mellett kampányoljon. (A megállapodás részleteiről itt olvashat.) Másnap Cameron bejelentette, hogy a referendumot június 23-án tartják.

Ezzel szemben London polgármestere, Boris Johnson - aki konzervatív és az ország legnépszerűbb politikusa is egyben - azzal az érveléssel állt a Brexit mellé, hogy az EU-ból való kilépéssel pénzt spórolna az Egyesült Királyság és visszakapná a saját ügyei felett  az irányítás jogát.

Hol áll a többség?

Egy szombaton, a Survation által készített telefonos közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 48 százaléka mondta, hogy maradna az EU-ban, 33 százalék kilépne és 19 százalék bizonytalan volt. A Bloomberg ugyanakkor hozzáteszi, hogy az elmúlt hónapokban a telefonos megkérdezések az EU-pártiak két-számjegyű előnyét mutatták, míg az online kérdőívek sokkal élesebb versenyről árulkodtak, sőt némelyik a kilépők enyhe többségét jelezték.

A vállalatvezetők lobbicsoportja (Institute of Directors) szerint a 672 tagjukból 60 százalék a maradás mellett áll, míg a feldolgozóipari csoport, az EEF - még az EU-megállapodás megszületése előtt készített felmérése alapján - szintén hasonló arányt mutatott ki az EU-ban maradás hívei javára.

A nagybankok is aggódnak

Több nagybank még az uniós csúcs előtt megszólalt és a kilépés miatti aggodalmuknak adtak hangot - emeli ki a CNN Money. Egészen pontosan a Brexit kereskedelemre, beruházásokra és a pénzügyi szektorra gyakorolt hatásától tartanak.

A Deutsche Bank bejelentette, hogy a britek kilépése esetén elhagyja az Egyesült Királyságot. A HSBC ugyan meghagyná a központját Londonban, de a bank vezére azt sejttette egy korábbi nyilatkozatában, hogy a munkahelyeket és tevékenységeit Párizsba költöztetné, ha az Egyesült Királyság kilépne az EU-ból. A JPMorgan Chase arra figyelmeztetett, hogy vele együtt más pénzügyi vállalat is munkahelyeket szüntetne meg az Egyesült Királyságban. A Citibank pedig egyenesen kijelentette: a Brexit 2030-ig 75 ezer munkahely elvesztését eredményezné.

A nagybankok véleménye azért fontos - emeli ki a CNN Money -, mert az ország GDP-jének 8 százalékát teszi ki a pénzügyi szektor, a brit munkahelyeknek pedig a 3,4 százalékáért felel. London a világ legnagyobb devizakereskedő központja, a globális kereskedés több mint 40 százaléka itt zajlik. Emellett az Egyesült Királyságnak van a világon a negyedik legnagyobb bankszektora és harmadik legnagyobb biztosítási ágazata, továbbá ez a világ nyersanyag- illetve származékos termékek kereskedelmének központja.