Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter az eurócsoport általa elnökölt ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy telefonon már beszélt azzal a görög politikussal, aki a pénzügyi tárca várományosa az új görög kabinetben. Mindketten együttműködési szándékuknak adtak hangot - tette hozzá. Hangsúlyozta azonban, hogy ezek a kijelentések még az általánosságok szintjén mozogtak, és egyelőre nem látni, milyen lesz az új görög kormány álláspontja és törekvése, milyen haladást lehet majd elérni.

Azt mindenesetre leszögezte az eurócsoport elnöke, hogy pusztán a választások nem szüntették meg a görög gazdasági és fizetési gondokat, "a probléma továbbra is velünk van". Másfelől beszélt arról is, hogy nincs napirenden Görögország távozása az euróövezetből.

Dijsselbloem még az eurócsoport ülése előtt arról beszélt, hogy az euróövezet már így is jelentősen hozzájárult a görögökre nehezedő nyomás csökkentéséhez, mérsékelték a kamatterheket, meghosszabbították a futamidőket. Közös feladatnak nevezte a görög gazdaság megerősítését az eurózónán belül, ám ez - jegyezte meg - a szabályok és az eddig kötött megállapodások tiszteletben tartását is feltételezi.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság pénzügyi és gazdasági kérdésekben illetékes alelnöke azt húzta alá az eurócsoport ülését követő sajtótájékoztatón, hogy a választások kimenetelét, a szavazók akaratát mindenképpen tiszteletben kell tartani.

Thomas Wieser, az eurócsoport döntéselőkészítő munkabizottságának az elnöke az ORF osztrák közmédiának adott nyilatkozatában annak a feltételezésének adott hangot, hogy a görög pénzügyi mentőprogram futamidejét valamivel meg kell majd hosszabbítani.