A testület a német kormány 1,9, és a vezető gazdaságkutató intézetek 2,0 százalékánál optimistább, 2,2 százalékos GDP-növekedéssel számol a jövő évre a korábban várt 1,6 százalékkal szemben. Idei növekedési előrejelzését pedig 2,0 százalékra emelte a tavaszi prognózisban jelzett 1,4 százalékról. "A német gazdaság erőteljes és tartós növekedési fázisba lépett" - állapítja meg a tanácsadó testület elemzése.

A foglalkoztatottak száma a tanulmány szerint jövőre 44,81 millióra nő, a munkanélküliségi ráta pedig 5,5 százalékra csökken az idei 5,8 százalékról. A fogyasztói árak jövőre 1,8 százalékkal emelkednek majd. (Kiábrándulnak a Jamaica-koalícióból?)

A tanulmány szerint a gazdasági növekedés egyre szélesebb alapokra támaszkodik Németországban. "A lakossági fogyasztás, az állami beruházások és az építőipari teljesítmény már hosszú ideje robusztus növekedést mutat" - írja a dokumentum, hozzátéve, hogy újabban "már a vállalatok termelő-beruházásai és kutatás-fejlesztési kiadásai erőteljes növekedésnek indultak". Mindemellett az exportkereslet is megélénkült a német termékek iránt, elsősorban az euróövezetben.

A növekedést kockázató belső feszültségek jelenhetnek meg azonban a német gazdaságban amiatt, hogy egyre nehezebben tudják a vállalatok az újonnan létesülő munkahelyeket betölteni, ami különösen az építőiparban igaz - mutat rá a szakértői testület elemzése. Úgy vélik, az Európai Központi Bank (EKB) laza monetáris politikája csak tovább súlyosbítja ezt a helyzetet.

Az öt rangos közgazdászprofesszorból álló gazdasági tanácsadó testületet 1963-ban hozták létre a német kormány gazdaságpolitikai döntéseit megalapozó makrogazdasági áttekintések készítésére.