Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet szerdán közölt végleges adatai szerint az év első hónapjában 55,0 pontra - 2015 márciusa óta a legmagasabb szintre - emelkedett a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke a decemberi 54,3 pontról - írja az MTI.

Elemzők kicsit jobb adatra, a január végén közölt előzetes értékkel azonos számra, 55,1 pontot számítottak. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél nagyobb, 50 pont feletti érték a növekedési ütem gyorsulását tükrözi.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének mind az öt almutatója erősödött, jelezve, hogy az egész szektorban robusztus mértékben javultak az üzleti feltételek. A termelési alindex 22 havi, míg az új rendeléseket mérő alindex növekedési üteme 28 havi rekordot döntött januárban. A megrendelésállomány bővülése főleg a belső kereslet élénkülésének volt köszönhető, az exportrendelések elhanyagolható mértékben nőttek.

A friss adatokból Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza arra a következtetésre jutott, hogy az árutermelő szektor nagymértékben járul majd hozzá a gazdasági növekedéshez az első negyedévben, és az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hamarosan kamatot emel.