Az alindexek közül a jelenlegi helyzet megítélésére vonatkozó mutató hétéves csúcsra ugrott, utoljára 2007 júliusában találták ilyen kedvezőnek a gazdasági környezetet a fogyasztók. Kissé romlottak viszont a jövőbeli fogyasztói, illetve a középtávú inflációs várakozások.

Az átfogó fogyasztói hangulatindex augusztus hónapra - akárcsak júniusban - 82,5 pont lett a júliusi 81,8 pont után. Elemzők enyhe romlást, 80,1 pontot vártak.

Az augusztus közepén nyilvánosságra hozott előzetes eredmények még azt mutatták, hogy romlott kissé és ezzel kilenc havi mélypontra süllyedt a fogyasztói bizalom. Az index előzetes értéke 79,2 pont volt a 82,5 pontos elemzői konszenzussal szemben.

Richard Curtin, a felmérés vezetője úgy véli, hogy a fogyasztói bizalom hóvégi felpattanása az amerikai gazdasági kilátások kedvező átértékelésének köszönhető.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő almutató hétéves csúcsra, 99,8 pontra emelkedett a júliusi 97,4 pontról, kissé magasabbra a 99,5 pontos elemzői várakozásoknál.

A felmérésnek a jövőbeli kilátások megítélésére vonatkozó mutatószáma viszont sorban a negyedik egymást követő hónapban csökkent, 71,3 pontra a júliusi 71,8 pontról. Elemzők rosszabb adatra, 67 pontra számítottak.

Az egy éves időtávú inflációs várakozás 3,2 százalékra esett a júliusi 3,3 százalékról, míg az öt-tízéves időtávú inflációs várakozás 2,9 százalékra emelkedett 2,7 százalékról.

A Reuters/Michigan hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mutató az amerikai hazai össztermék fő alkotóeleme, a lakossági fogyasztás változásának megbecsüléséhez.