"Novemberben jelenthetem Beata Szydlo miniszterelnöknek (képünkön), hogy a Jog és Igazságosság (PiS) kormányzásának két éve alatt teljesítettük a kormánypárt diplomáciai programját" - jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter az onet.pl tudósítása szerint, arra a hírre reagálva, miszerint a jövő hónapban búcsút vehet bársonyszékétől.

A lengyel média információi szerint a kormányfő (vagy esetleg az országot ténylegesen irányító Jaroslaw Kaczynski PiS-elnök) jelentős változtatásokat tervez a kormányzatban, akár öt minisztert is lecserélhetnek. Az biztosnak látszik, hogy november 16-án, két évvel Szydlo miniszterelnök asszony kormányalakításának évfordulóján, a kormány feje összegzi az eddig végrehajtott feladatokat és bejelenti kormánya átalakítást.

Az onet.pl portál szerint két szaktárca vezetőjének sorsa már el is dőlt: az egyik az építésügyi és infrastrukturális miniszteré, a másik a külügyminiszteré. Nekik biztosan távozniuk kell.

Waszczykowski azt kérte az újságíróktól, ne higgyenek a pletykáknak. Én teszem a dolgom - mondta, és kifejtette, hogy a lengyel diplomácia két év alatt jelentős sikereket ért el többek között az ország biztonságának emelése és a kelet-közép-európai integráció erősítése terén.

Lengyelország az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjává vált 2018-2019-re és varsói látogatást tett Donald Trump amerikai elnök. Mi egyebet lehetett volna még elérni a diplomáciában? - tette fel önmagának a költői kérdést a szakminiszter.

(A nyitókép forrása: Kisbenedek Attila, AFP)