Magyarország egyik legfurcsább helye a Tisza partján található Gergelyiugornya - kezdi a sajátos turistalátványosságról szóló cikkét a Gizmodo.com. A New York-i Gawker Media hálózat tulajdonában lévő portál a SimilarWeb nevű, webstatisztikákat készítő független cég szerint 2015-ben havonta 38 millió látogatót vonzott.

A cikkből kiderül, hogy a falu a Tisza egyik kanyarulatának keskeny árterén fekszik - ez határozza meg "építészetét". A portál fotósát az itt található hétvégi házak, nyaralók elképesztő változatossága ragadta meg. Egy nyári séta a magas fák árnyékában különleges fantáziavilágot tár a látogató elé - áradozik a Gizmodo cikkírója.

A falunak ezen a részén olyan közel állnak egymás mellett a vizes talajból kinövő groteszk faházak, hogy az itt vakációzók - főként fiatalok és fiatal felnőttek - jól hallhatják, milyen zenét hallgat a szomszédjuk. A falkavezér természetesen a leghangosabb tuc-tuc zenét bömböltető nyaraló.

Forrás: Gizmodo.com

A házak többsége a Kádár-korszak végén, a nyolcvanas években épült, amikor tetőzött a kiskertek, a hétvégi házak és telkek virágkora. Ezeket az épületeket kispénzű emberek húzták fel, úgy, hogy nem igazán készítettek terveket és mindent felhasználtak, amit csak fel tudtak hajtani az építkezéshez.

Így építettek be az árterület miatt gólyalábakon álló házakba fenyőfa palánkokat, farostlemezeket, tartálylemezeket, hullámpala elemeket, betonszerkezeteket és vasúti síneket. A végeredmény egy utánozhatatlan erdei település lett, egy furcsa, folyóparti külváros, ahol különös, meglepő, időnként ijesztő viskók látványa szórakoztatja a látogatót.