A pápai könyvtárszobában tartott találkozó kevesebb mint fél órát tartott. A vatikáni audienciára való megérkezésekor Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök azonnal saját országa és a közel-keleti térség békéjéről kezdett el beszélni. Ferenc pápa bátorságot és elkötelezettséget szorgalmazott a térség vezetőitől - közölte a Vatikán. A szentszéki sajtóközpont kiemelte, hogy Abdel-Fattáh esz-Szíszi új békefolyamat szorgalmazója az egész Közel-Keleten, mindenekelőtt izraeliek és palesztinok között. Abdel-Fattáh esz-Szíszi példaképnek nevezte az egyházfőt az emberiség számára.

Az egyiptomi elnököt Pietro Parolin szentszéki államtitkár is fogadta, és a következő órákban Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel találkozik a római kormánypalotában.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi látogatása miatt rendkívüli biztonsági intézkedések léptek életbe: a Vatikánhoz vezető sugárutat lezárták a közlekedés elől és eltávolították innen a parkoló autókat. A pápai állam körüli római utcákon lezárták a hulladéktárolókat és a csatornák fedeleit, és az errefele gyalogló rómaiakat és turistákat fémdetektorral ellenőrizték.