Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csütörtökön fogadta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Soros Györgyöt, a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) elnökét. Előzetes információk szerint Soros Juncker mellett találkozott Frans Timmermans első alelnökkel, Jyrki Katainen alelnökkel, Vera Jurová igazságügyi biztossal és Carlos Moedassal, a kutatásért és a tudományokért felelős biztossal.

A Bruxinfo értesülései szerint megbeszélésükön Juncker méltatta Soros György és a Nyílt Társadalom Alapítvány szerepvállalását a romák társadalmi beilleszkedésében, a menekültek védelmében, valamint a civil társadalmakért, a szólás- és szerveződés szabadságáért végzett tevékenységét. A magyar származású üzletember támogatásáról biztosította az Európai Bizottságnak a CEU és a nemzeti konzultáció ügyében hozott döntéseit.

Bizottsági források szerint a megbeszélésen áttekintették a civil társadalom helyzetét Európán belül és kívül, többek között Ukrajnában is.

Juncker és Moedas meghallgatták Soros György véleményét a CEU körül kialakult helyzetről és tájékoztatták a testület ezzel kapcsolatos előző napi döntéseiről, továbbá a Brüsszel megállítására felhívó nemzeti konzultáció keretében feltett kérdésekre adott bizottsági válaszokról.

Juncker örömmel vette Soros Györgynek a bizottság álláspontjához nyújtott támogatását - közölte egy nevének mellőzését kérő forrás a Bruxinfo szerint.

Lázár is Sorosozott

A szokásos csütörtöki Kormányinfón is előkerült a CEU ügye. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a felsőoktatási törvény miatt indult kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban azt mondta az MTI szerint: a brüsszeli testület nem a tanszabadságért, hanem üzleti kérdések miatt (a szolgáltatások szabad áramlásáért) fejezte ki aggodalmát. A törvénymódosítás nem befolyásolja a Közép-európai Egyetem sorsát, az szabadon működhet, csak a jövőben nem kettő, hanem egy diplomát adhat ki - jelentette ki.

Lázár ugyanakkor azt is jelezte, hogy a helyzet konstruktív megvitatása után Magyarország kész arra, hogy az európai uniós jognak mindenben megfeleljenek a magyar törvények, így a felsőoktatási törvény módosítására is, amit mérlegelni fognak az Európai Bizottság javaslata nyomán, arra ugyanis jogi választ fognak kidolgozni. (Erre vélhetően szükség is lesz, hiszen a Bruxinfo értesülései szerint a szombati EPP-ülésen a pártcsalád elnöksége azt fogja kérni a magyar miniszterelnöktől, hogy a bizottság által megszabott egy hónapos határidőn belül módosítsa a felsőoktatási törvényt a testület jogi kifogásaival összhangban.)

Lázár szerint Altusz Kristóf, a nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos tárgyalások lefolytatásáért felelős miniszterelnöki megbízott több külföldi ország követségével és képviselőjével is tárgyalt a CEU ügyéről, s rövid időn belül az amerikai ügyvivővel is találkozik.

Nem a felsőoktatás sorsáról van itt szó!

Továbbá úgy vélte - reagálva Soros György és Jean-Claude Juncker csütörtöki találkozójára -, az ügyben mindenki láthatja, nem a felsőoktatás, hanem valójában Soros György sorsáról van szó, nem a felsőoktatás, hanem a "spekuláns" érdekei kerültek veszélybe.

Vajon az, aki spekulált a font, az euró és a forint ellen is, hogyan érdemelheti ki a brüsszeli testület vezetőinek kitüntetett figyelmét, a különleges elbánást? - tette fel a kérdést, úgy fogalmazva: nyilván spekulánsnak kell lenni ahhoz, hogy az Európai Bizottság vezetői komolyan vegyék az embert.