Vlagyimir Putyin "kártékony dokumentumnak" nevezte az orosz energiaipari vállalatokat hátrányos helyzetbe hozó uniós szabályozást. Hangsúlyozta, hogy az orosz és német cégek több milliárdos beruházásokba fektetik pénzüket a jelenleg érvényes törvények alapján, de nem biztosak a projektek jövőjében, ha a régebbi beruházásokra az új szabályozást érvényesítik.

Angela Merkel azonban azt kérte, hogy Moszkva olyannak fogadja el a 2009-ben Brüsszelben megszületett harmadik energiacsomagot, amilyen rendelkezéseket az tartalmaz. A szabályozás szerint a gázszállító cégek nem rendelkezhetnek az energiahordozó továbbítására alkalmas infrastruktúrával, így az orosz állami gázcéget, a Gazpromot is kizárná az európai energiarendszerek létrehozatalából. A német kancellár eközben elégedetten nyilatkozott az Északi Áramlat földgázvezetékről.

Az orosz államfő azt is kifejtette, hogy támogatja Angela Merkel álláspontját az eurózóna válságában: "Először a rendszert kell felújítani, azután kell feltölteni pénzzel." Putyin hozzátette, hogy Moszkva nem kételkedik az euró életképességében: "nem véletlenül tatjuk euróban a valutatartalékunk negyven százalékát". Biztos abban, hogy a nehézségek megoldódnak, mondta.

A német kancellár és vendéglátója, az orosz államfő jelenlétében több fontos megállapodást írtak alá a két ország illetékes minisztériumainak, intézményeinek vezetői, főként gazdasági, pénzügyi témákban.

Az orosz Egységes Energiarendszer és a Siemens 350 millió euró értékű szerződést kötött magasfeszültségű transzformátorok közös gyártásáról. Az orosz Vnyesekonombank és a német KfW külön-külön 150 millió dollárral járulnak hozzá egy a vállalkozások támogatására létrehozott nemzetközi alaphoz.