A phenjani rezsim mindig dühödten tiltakozik a két ellenséges hatalom éves rendszerességgel ismétlődő, számos katonai manővere ellen, amelyeket a háború próbáinak minősít. Az Egyesült Államok és Dél-Korea idén március 2-án, hétfőn kezdi meg Key Resolve és Foal Eagle fedőnevű, nyolc hétig tartó hadgyakorlatát.

A Koreai Munkapárt központi lapja, a Rodong Szinmun pénteken azt írta, hogy Észak-Korea "könyörtelen szent háborút indít az Egyesült Államok ellen, amely a konfrontációt választotta".

"Az atomfegyverek (birtoklása) nem az Egyesült Államok monopóliuma. Washington súlyosan téved, ha azt hiszi, hogy biztonságban érezheti magát az amerikai kontinensen" - idézett a KCNA hivatalos hírügynökség a Rodong Szinmun vezércikkéből.

Az amerikai hadsereg szerint Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétákat fejleszt, amelyek nemcsak a kelet-ázsiai térségre, hanem az Egyesült Államokra nézve is atomfenyegetést jelentenek. A Kyodo hírügynökség pénteki jelentése szerint ez a megállapítás szerepel Cecil Haney amerikai tengernagy, a hadászati erők parancsnokának írásos jelentésében, amelyet az amerikai képviselőház katonai ügyekkel foglalkozó bizottsága elé terjesztett.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség ugyancsak pénteken James Clappert, az amerikai nemzeti hírszerzés (DNI) igazgatóját idézte, aki úgy vélekedett, hogy Észak-Korea már megtette a lépéseket a KN-08 típusú, önjáró ballisztikus rakéták hadrendbe állítására, és már kétszer is bemutatta a nyilvánosság előtt ezeket a fegyvereket, de nem hajtott végre velük kísérletet. Ezeknek a rakétáknak a hatótávolsága feltehetően meghaladja az 5,5 ezer kilométert, vagyis Alaszkát is elérhetik.