Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az észak-koreai sztálinista rezsim agresszív fejlesztési program keretében építi első olyan tengeralattjáróját, amely képes lesz ballisztikus rakéták fellövésére harci körülmények között - idézte a CNBC a 38North projekt szakértőinek jelentését. Ezt a kutatást a Johns Hopkins School of Advanced International Studieshoz tartozó, Észak-Koreával foglalkozó US-Korea Institute futtatja.

A katonai stratégiai elemzők már tavaly figyelmeztettek arra, hogy Phenjan előbb-utóbb megkezdi a tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták (angol rövidítéssel SLBM) fejlesztését, ugyanis a rejtőzködő ország atomfegyverprogramjának logikus következő lépéséről van szó. Kim Dzsongun diktátor korábban jelezte, hogy országa jelentős előrehaladást ért el nukleáris arzenálja fejlesztésében, és kész ezeket használni tengeralattjárókkal végrehajtott támadásokban.

Bütykölik a gépet

A hónap elején kereskedelmi műholdakkal készült felvételen egyebek mellett látszik egy olyan nyomáskamra, amelyet ezekben a járművekben használnak a víz nyomásának ellensúlyozására. A képek Sinpo kikötőváros hajóépítő üzeméről készültek. A felvételeken látható egy tengeralattjáró, amely vélhetően utóda az ország kísérleti SLBM-tengeralattjárójának - folytatja elemzését a 38North.

A fotókon látszik egy olvashatatlan szám a jármű parancsnoki tornyán. Ez azért érdekes, mert az ilyen jelzéseket csak azt követően szokták felfesteni, miután egy tengeralattjáró megkapta a szolgálatba állási engedélyt. A hajót ponyvákkal és hálókkal igyekeztek elrejteni a kukucskáló szatellitek objektívjei elől. A 38North szerint ez arra utal, hogy nagy sürgés-forgás lehet körülötte.

(A nyitókép forrása: AFP)