Miután Kreml kénytelen volt feladni az Oroszországot és Bulgáriát a tenger alatt közvetlenül összekötő gázvezeték, a Déli Áramlat megépítését, új tervet szőtt az orosz agytröszt. Szinte ugyanazokkal a partnerekkel együttműködve lefektették az alapjait egy alternatív, Törökországon át vezető útvonalnak, amelynek segítségével Moszkva megtarthatná gázszállítási kvázi monopóliumát Európában. Ez a gázellátási fölény a legfőbb ütőkártyája a Nyugattal szemben - írja a Reuters.

A Déli Áramlatról az EU ellenállása miatt kellett lemondaniuk - Brüsszel azt kifogásolta, hogy a vezeték és az abban susogó gáz ugyanannak a cégnek, a Gazpromnak a kezében lenne, ami ellenkezik az uniós joggal. Bár kétséges, hogy a nyugati szankciók és az alacsony olajár miatt nehéz helyzetben lévő orosz költségvetés ki tudja-e izzadni az alternatív terv, a Török Áramlat kivitelezéséhez szükséges forrásokat, folyamatosan fújják a hátszelet a projektnek.

Kecsegtetnek

A legutóbbi ilyen alkalom a török miniszterelnök budapesti látogatása volt. Orbán Viktor magyar kormányfő ismét kijelentette, hogy kormánya aktívan segítené a görög-török határra érkező orosz gáz Ausztriába juttatását. Kollégája, Ahmet Davutoglu valamivel óvatosabban nyilatkozott, arról beszélt, hogy nyitottak az orosz gáz Délkelet-Európába szállításának segítésére, de a potenciális kereslettel kapcsolatos részleteket még meg kell beszélni.

Szinte az összes gáz, amelyet a délkelet-európai országok elfogyasztanak, Ukrajnán keresztül érkezik hozzájuk, ám az oroszok 2006-ban és 2009-ben is elzárták ezt az útvonalat. Nyugaton azzal vádolják Moszkvát, hogy geopolitikai fegyverként használja az energiát. Ezt látszik alátámasztani, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő óriási mennyiségű orosz gáz kedvező árú eladásával kecsegtet EU-tagállamokat, köztük Magyarországot, hogy maga mellé állítsa őket. Ezzel megnehezítheti az unió további egységes fellépését a Kremllel szemben.

Kart karba öltenek

Brüsszel és Washington a többcsatornás gázellátás híve, például mérlegelik a folyékony gáz (lng) behozatalát az USA-ból és Katarból. Ezzel mérsékelnék az orosz energiahordozó fölényét Európában. Moszkva azonban nem mondott le arról, hogy fenntartsa virtuális gázellátási monopóliumát Európában - mondta Michael LaBelle, a budapesti CEU szakértője a Reutersnek. Nem kétséges, hogy Putyin és Orbán kart karba öltve dolgozik azon, hogy a Balkánon át orosz gázt hozzanak Magyarországra és Ausztriába.

A projekt megvalósítását azonban nem csupán az oroszok anyagi lehetőségeinek korlátai teszik kétségessé. Az útvonalon lévő országoknak szintén pénzhiánnyal küszködnek, ráadásul a macedón vezetést erősen idegesíti, hogy az ügy miatt belefolyhatnak egy kelet-nyugati konfliktusba. Ahogy egy helyi szakértő fogalmaz: ahol elefántok tapossák egymást, ott a hangyák szoktak rosszul járni.

Keresztbe tesznek

Ebben a pillanatban ez csupán egy tündérmese - mondta a Reutersnek Holoda Attila, az Aurora energetika tanácsadó cég igazgatója a Török Áramlatról. Szerinte az egész egy klasszikus orosz blöff.

Akárhogy is van azonban, már a projekt lehetőségének melegen tartása is bizonytalanságot szül, ami elidegenítheti a régiótól az alternatív beruházások iránt érdeklődő befektetői tőkét. A lehetőségek között emlegetik a szlovák vezetékrendszert Ukrajnán és Románián át a Balkánnal összekötő Eastringet, illetve egy Görögországot és Bulgáriát összekötő vezeték tervét.