Az észt gazdasági minisztérium tanulmánya szerint csak öt napra elegendő az ország gáztartaléka, ha leállnak az orosz szállítások - írta meg az Eesti Paevaleht. A probémát súlyosbítja, hogy a szomszédos Lettország földalatti tározóiban levő gáz a Gazprom tulajdona, vagyis onnan sem számíthatnak segítségre.

Az abszolút függésen hosszabb távon segíthet az a terv, amelynek alapján a Balti-tenger alján lefektetett vezetékkel összekötik az észt és a finn rendszert. A Balticconnector 80 kilométer hosszú lesz, és évi 2 milliárd köbméter gázt szállíthat. A 110 millió euróra becsült projekthez, amelyet 2017-ig akarnak befejezni, a két ország az Európai Uniótól kért támogatást. Az idei tél problémáit azonban ez nem oldhatja meg.

A Baltic Business News további energiaproblémáról számolt be: kedden és szerdán leállt a Finnországból Észtországba az áramszállítást biztosító EstLink 1 és EstLink 2 a tenger alatti kábel, egy konverter állomás hűtésének meghibásodása miatt. Emiatt a baltikumi áramtőzsdén ma 40 százalékkal, megawattóránként 64,75 euróra ugrott fel az áram ára, így Észtországban jelenleg 65 százalékkal drágább, mint Finnországban.