Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők képviselőinek az összehívását februárban javasolta a két legnagyobb olajtermelő, Oroszország és Szaúd-Arábia. A megállapodás célja, hogy fokozatos emelkedésre kényszerítsék a kőolaj árát. Hírek szerint a dohai értekezletre a világ olajexportjának csaknem 70 százalékát adó 17 ország küldte el képviselőit.

A találkozó reggel kezdődött volna, azonban Szaúd-Arábia az ülést megelőző utolsó pillanatban olyan javaslattal állt elő, amely miatt el kellett halasztani a hivatalos megnyitót. A fórum meghívottjait, amíg a szakértők egyeztetnek a szaúdi javaslatról, a katari emír látja vendégül.

A váratlanul bejelentett szaúdi javaslatról nem tudni semmit, hivatalosan csak annyit közöltek, hogy "valószínűleg néhány órát csúszik a fórum megnyitója".

A megállapodás tervezete azonban már elkészült. A dokumentum szerint az aláírók vállalják, hogy januári szinten befagyasztják termelésüket októberig. A végrehajtást monitoring bizottság ellenőrzi.

Pénteken Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter azt mondta, hogy megállapodás esetén is csak szerény mértékű olajár emelkedésre lehet számítani, mert a globális gazdasági növekedés lassulása miatt mérséklődik az olajkereslet bővülése, a hatalmasra duzzadt olajtartalékok pedig csak lassan apadnak.

Az április 17-i dohai olajkonferenciára 18 ország jelentkezett be, Iránt azonban nem az olajminiszter képviseli, az OPEC-országok közül Líbia be se jelentkezett, Norvégia pedig visszautasította a meghívást. Amennyiben nem lesz megállapodás, az az árak gyors és erős csökkenését okozhatják, minden ennél jobb megoldás stabilizálhatja az árszintet - olvasható a GKI Energiakutató Kft. elemzésében.