Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rajoy szerint ez a felszólítás megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján. (Ez a passzus lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére a spanyol parlament jóváhagyásával.)

A spanyol kormány bizonyosságot kíván nyújtani a spanyoloknak, különösen pedig a katalánoknak, és el kívánja kerülni a zűrzavart, amelyet a katalán kormány vezetői hoztak létre - jelentette ki a spanyol kormányfő, hangsúlyozva: a katalán elnök válaszától függ, hogy mi fog történni a következő napokban.

Rajoy szerint ha Carles Puigdemont kifejezi szándékát a törvény tiszteletben tartására és az intézményes rend visszaállítására, azzal véget vethet a bizonytalanság, a feszültségek időszakának. "Ez az, amit mindenki akar és vár" - tette hozzá. A spanyol miniszterelnök szerint a katalán elnöknek válaszolnia kell arra a "sokfelől érkező" kérésre is, hogy Katalónia nyerje vissza harmonikus együttélését és a jogbiztonságot.

Rajoy megjegyezte, hogy ő maga pedig továbbra is a katalánok és a spanyolok összességének jólétét és közérdekét tartja szem előtt.

Katalán kormányszóvivő: szimbolikus esemény volt

Szimbolikus esemény volt a függetlenségi nyilatkozat aláírása a katalán elnök és a függetlenséget támogató képviselők részéről a parlament kedd esti ülését követően - mondta Jordi Turull katalán kormányszóvivő, aki a Catalunya Radio rádiócsatornának és a TV3 katalán televíziónak is interjút adott szerda délelőtt.

Az aláírás szimbolikus aktus volt, amellyel mindannyian aláírtuk elkötelezettségünket e függetlenség kinyilvánítása mellett

- fogalmazott a politikus, aki kifejtette azt is, hogy a függetlenségi nyilatkozat végső formáját majd a katalán törvényhozásnak kell megadnia, és ebben az esetben erről nincs szó.

"Üljünk le, beszéljünk" - üzent nyilatkozatában a spanyol kormánynak, és kérte Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, hogy adja meg a "napot, helyet, és órát" a tárgyaláshoz. Jordi Turull szerint Carles Puigdemont katalán elnök nagy gesztust tett, és az államnak lehetősége van elkezdeni a párbeszédet.

Utalt arra, hogy a következő napokban ebben nemzetközi közreműködés is várható, mert néhány szereplő már kapcsolatba lépett a katalán kormánnyal emiatt, de nem mondott konkrétumokat.

Nem kell heteket várni, hogy kiderüljön, a spanyol kormány nyitott-e a párbeszédre a katalán vezetéssel, mert ha Madrid alkalmazza az alkotmány 155-ös cikkelyét (amely Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére ad lehetőséget), akkor azzal kifejezi, hogy nem áll szándékában párbeszédet folytatni.

A katalán kormány következetes lesz a függetlenségi menetrend folytatásában - tette hozzá.

Brüsszel az alkotmányos rend betartására szólított fel

Spanyolország "alkotmányos rendjének teljes tiszteletben tartására" szólított fel az Európai Bizottság nevében Valdis Dombrovskis, az uniós testület egyik alelnöke szerdán Brüsszelben. Sajtóértekezletén Dombrovskis újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a biztosi kollégium szerdai ülésén röviden megvitatták a katalán helyzetet is, amelyet továbbra is szorosan figyelemmel követnek. Bíznak benne, hogy az alkotmányos kereteken belül mielőbb sikerül rendezni a helyzetet.

"Támogatjuk a megosztottság felszámolására, az egység biztosítására és az alkotmány tiszteletben tartására irányuló erőfeszítéseket" - közölte Dombrovskis.

Voltak, akik csalódtak

Puigdemont kedd este a katalán parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.
A kedd esti beszédet ezrek követték figyelemmel a parlamenthez vezető sétányon, ahol kivetítőket is felállítottak a megmozdulást szervező, a függetlenséget támogató katalán civil szervezetek.

A helyszíni beszámolók szerint üdvrivalgás, tapsvihar tört ki, amikor az elnök a független államról beszélt, mivel arra számítottak, hogy kihirdeti a katalán köztársaságot. Viszont a többség szomorú és csalódott lett, amikor kiderült: ez elmarad. Voltak, akik kifütyülték az elnököt, és olyanok is, akik árulásként értékelték a történteket.

Az október 1-jei népszavazáson a választási névjegyzékben szereplők 43 százaléka vett részt, és közülük 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztett, így a törvények értelmében megrendezése illegális volt.

(Fotó: AFP PHOTO/STRINGER)