Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A háromoldalú tárgyalások célja az volt, hogy enyhítsék az Európai Unió és Ukrajna között létrejött társulási szerződés keretében jövőre életbe lépő szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatos orosz ellenérzéseket.

"Oroszország, Ukrajna és az EU nem jutott egyezségre" - tudatta kedden Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter, miután megbeszélést folytatott Cecilia Malmströmmel, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztossal. "Nagyon valószínű forgatókönyv, hogy január 1-je előtt nem lesz megállapodás" - tette hozzá a tárcavezető.

Az Európai Bizottság azt írta a közleményében, hogy a szakértői tárgyalások tovább folytatódnak. Az uniós kereskedelmi biztos sajtótájékoztatóján konstruktívnak nevezte az orosz hozzáállást, azonban arra figyelmeztetett, hogy nem fogják elhalasztani a szabadkereskedelmi egyezmény életbe léptetését. "Az óra nagyon gyorsan ketyeg (...) Január 1-jén életbe lép a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás" - figyelmeztetett.

Cecilia Malmström hozzátette, hajlandó jövőre is folytatni az egyeztetéseket annak érdekében, hogy eloszlassák Moszkvának az orosz-ukrán kereskedelmi kérdésekkel kapcsolatos konkrét aggályait. Ennek azonban - mint mondta - az a feltétele, hogy Moszkva ne rendeljen el szankciókat Kijev ellen.

Alekszej Uljukajev november közepén bejelentette, hogy mivel Kijev csatlakozott az Oroszországgal szembeni gazdasági és pénzügyi szankciókhoz, a moszkvai kormány úgy döntött, hogy január 1-jétől "önvédelemből" embargót vet ki az ukrán termékekre. Oroszország korábban az ukrán bevitel korlátozására vonatkozó terveit azzal indokolta, hogy félti piacát az Ukrajnán keresztül Nyugatról beáramló ellenőrizetlen származású és minőségű termékektől.

Cecilia Malmström nemrégiben kijelentette: az unió mindent elkövet a tárgyalásokon, hogy Moszkva elálljon az ukrán termékekkel szembeni embargótól, de nem tudja garantálni a sikert. Ajvarasz Abromavicsusz ukrán gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter pedig megjegyezte, hogy az embargó elsősorban az orosz fogyasztókat fogja sújtani. Kijev válaszlépéseket helyezett kilátásba, ha Oroszország valóban bevezeti az embargót.