Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tőle szokatlan komor arccal állt az újságírók elé Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hogy megismertesse hallgatóságával a "másik oldal", azaz az európai vezetők véleményét a hét végére kitűzött görög népszavazással kapcsolatban. Némi távolságot tartva a kötelező udvariasságtól nyíltan fogalmazott. Egoizmust, taktikai játszmákat, populista szemvényvesztést láttak az elmúlt hónapokban az athéni kormány részéről - jelentette ki.

Nincs értelme annak, hogy kijátsszák az eurózóna egyik demokráciáját a többi 18 tagállammal szemben - ebből semmi haszna nem származhat a görög társadalomnak. Az uniós intézmények éjt nappallá téve dolgoztak a megoldáson, az európai országok nehéz döntéseket hoztak meg - célzott a Görögországnak összedobott hitelekre. Juncker teljesítette a januárban felállt új görög vezetés kérését: a technokraták szintjéről a politikai vezetőkére emelték a tárgyalásokat.

Szórakoztak velünk

"Cserébe" azt kapták, hogy az athéni vezetés szándékosan húzta az időt, amíg kifutottak a határidőből, és eljutottak a jelenlegi válsághoz. Juncker tagadja, hogy nyugdíjcsökkentést akarnának. (A legalacsonyabb nyugdíjak mellé fizetendő kiegészítést ezek szerint nem tartja ezek részének, igaz, erről Athén is lemondana, bár nem 2019-ben, mint az EU javasolja, hanem néhány évvel később.)

Az Európai Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy azért vannak Európában a legmagasabbak között az energiaárak, mert nincs piaci verseny a szolgáltatók között. Ezen változtatni akarnak. Végül megjegyezte azt is, hogy a 2012-ben aláírt hitelmegállapodás tartalmazza az államadósság csökkentésének lehetőségét. Hangsúlyozta, hogy a hitelezők ennek alapján hajlandóak könnyítésekről tárgyalni. Nem mulasztotta el megemlíteni, hogy ezt Alekszisz Ciprasz görög kormányfő is tudja.

Maradni vagy menni

Megerősítette, hogy nem kaptak előzetes tájékoztatást a referendum tervéről, ezért annak péntek esti bejelentése teljesen váratlanul érte őket. Ugyanakkor továbbra is készek tárgyalni. Szerinte a "nem" győzelme azt jelentené, hogy a görögök el akarnak távolodni Európától.

Egy képet használva azt üzente a szavazóknak, hogy ne kövessenek el öngyilkosságot azért, mert félnek a haláltól. Sosem hagynám magukra a görög embereket és biztos vagyok benne, hogy ők sem hagyják magára Európát - fogalmazott. Összességében világossá tette, hogy a görögök vasárnap arról döntenek: akarják-e az eurót vagy sem. Ez ellentmond Ciprasz pénteki beszédének. A miniszterelnök ebben úgy értelmezte a népszavazási kérdést - amely azt tudakolja, hogy a szavazók támogatják-e a hitelezők intézkedéscsomagját -, hogy a "nem" erősebb alkupozíciót ad a kormánynak a további tárgyalásra.

Euró = Európa

Angela Merkel német kancellár, aki pártja, a CDU vezető politikusaival tárgyal a válságról, két évvel ezelőtti parabolájához tért vissza. Eszerint ha az euró elbukik, akkor Európa is elbukik. Emellett elismételte régóta ismert álláspontját, miszerint az európai szolidaritás és a görögországi reformok kéz a kézben járnak, azaz felételezik egymást. Az athéni kormány kompromisszumképtelenségére utalva kijelentette, hogy ha az európai vezetők elvesztik ezt a készségüket, akkor a kontinensnek annyi.