A hosszabbítás értelmében 2016 márciusáig - amikor is újra felülvizsgálják az intézkedéseket - mintegy 150 személy és 37 vállalat vagyonelemei maradnak befagyasztva, illetve a magánszemélyek esetében marad fenn a beutazási tilalom.

A több ütemben bevezetett, 2014 áprilisa óta hatályba lépett tilalom az orosz hatóságokhoz és a Krím elcsatolásában szerepet játszó oroszbarát ukrán vezetéshez köthető magánszemélyeket és vállalatokat érint.

Az intézkedések párhuzamosan futnak az orosz bank-, energiaszektort és a fegyveripart érintő intézkedésekkel, amelyeket júniusban jövő év január végig hosszabbítottak meg.

A kitiltott személyek között szerepel Igor Szecsin és Vlagyiszlav Szurkov, Vlagyimir Putyin tanácsadói, valamint Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes, továbbá orosz parlamenti képviselők. Emellett a feketelistán van még a Krím miniszterelnöke Szergej Akszionov és a csecsen vezető, Ramzan Kadirov.

Ukrajnában a feszültség ismét fokozódott és kiújultak a harcok az orosz fennhatóság alatt lévő fegyveres erők és az ukrán hadsereg között a Donbasz régióban augusztusban.