Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A román vezetők eddig azt mondták, hogy az ország továbbra is a mezőgazdasági "tárcát" szeretné megtartani az uniós végrehajtó testületben, amelyre Dacian Ciolos jelenlegi EU-biztost jelölik. Hétfőn azonban kiderült, hogy Victor Ponta kormányfő már egy hónapja hivatalos levélben megnevezte Románia tartalék-jelöltjét Corina Cretu személyében arra az esetre, ha Jean-Claude Juncker EB-elnök nem Romániának szánja a mezőgazdaságért felelős EU-biztosi posztot.

A Gandul értesülése szerint Románia - ha nem tarthatja meg a legnagyobb uniós költségvetéssel rendelkező mezőgazdasági tárcát - a kohéziós alapokat kezelő EU-biztosi posztot szeretné megszerezni. Tárgyalási pozícióját Bukarest női pótjelölttel erősítette: Juncker a napokban jelezte,gondban van, amiért kevés a női jelölt, és hiányuk miatt veszélybe kerülhet az Európai Bizottság európai parlamenti támogatottsága.

Eddig az osztrák Johannes Hahn volt a regionális politikáért felelős uniós biztos, de erre a posztra - az APA hírügynökség szerint - a cseh Vera Jourova regionális fejlesztési miniszter is pályázik.

Cretu tavaly azzal hívta fel magára a romániai média figyelmét, hogy Tőkés László EP-képviselő állami érdemrendjének visszavonását sürgette. A Szocialisták és Demokraták (S&D) képviselőcsoportjának alelnöki tisztségét is betöltő Cretu a Románia Csillaga érdemrend birtokosaként kezdeményezte, hogy az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság minősítse méltatlannak Tőkés Lászlót a román állami kitüntetésre, mivel szerinte Tőkés nacionalista és revizionista kijelentéseket tesz.

Corina Cretu Ion Iliescu volt államfő mandátuma idején a román elnöki hivatal szóvivője volt, 2007 óta EP-képviselő.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szeptember 10-ig nevezi meg az Európai Bizottság új összetételét. A kinevezések véglegesítéséhez az Európai Parlament jóváhagyására van szükség.