Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Francois Hollande francia államfő abban bízik, hogy az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport hétfői ülésén dönthetnek Görögország további finanszírozásáról - jelentette az athéni ekathimerini.com hírportál. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy optimizmusával magára marad.

A görög kormány és a hitelezőket képviselő EU- és IMF-delegációk szerdán sem jutottak dűlőre egymással a vitatott feltételes megszorítócsomag ügyéről. Athénnak két pakkot kellene bevállalnia, amelyek közül az egyikről még a nyáron állapodtak meg a harmadik görög segélycsomag elfogadásakor.

Valami van

Ez 5,4 milliárd euró értékű kiadáscsökkentéseket és bevételnöveléseket tartalmaz, köztük a nagyon kényes kérdésnek számító nyugdíjreformot. Ennek teljesítése a feltétele annak, hogy az ország megkapja a nyári segélycsomag második részletét, amelyből ki tudná fizetni a következő hónapokban lejáró tartozásait.

Erről az intézkedéssorozatról lényegében megegyeztek a felek, azonban a hitelezőknek, elsősorban az IMF-nek lenne még egy kérése. Athénnak vállalnia kellene 3,6 milliárd eurónyi megszorítást arra az esetre, ha a költségvetés elsődleges - adósságtörlesztés nélküli - többlete 2018-ban nem éré el a GDP 3,5 százalékát.

Meddő vita

Ezt egyelőre elutasítják, mondván: a kormány az őszi parlamenti választásokon csak a nyári segélyprogramhoz kapcsolódó intézkedésekre kapott felhatalmazást. A görögök azt vállalnák, hogy ha nem teljesül az említett feltétel, akkor automatikus költségvetési kiadáscsökkentések lépnének érvénybe. Az IMF és Németország viszont a parlament által elfogadott, törvényben rögzített feltételes intézkedéscsomagot akar.

A megegyezés tető alá hozása még heteket vehet igénybe, ami azért érdekes, mert közben ketyegnek a lejáró adósságok, és a görög állam éppen a brit függetlenségi népszavazás idején ismét a fizetésképtelenség határára érhet. A felek hetek óta vagy az kommunikálják, hogy napokon belül, vagy azt hogy a következő hetekben megállapodnak egymással.

Adósságcsökkentés?

Előrelépést sejtet ugyanakkor a hétfői eurócsoport-tanácskozás előtt kibocsátott beharangozó, amely szerint nem csupán a szükséges reformokról tárgyalnak, hanem a görög államadósság fenntarthatóságáról is. Ez az első eset, hogy ez a testület a tartozások visszafizethetetlenségének ügyét is a napirendjére tűzi.

A foci összeköt

Eközben fesztiváli hangulatban ugyan, de szenvedélyes focimeccset játszott egymással az észak-görögországi Alexandreia városának pályáján a helyi, illetve a közelben lévő menekülttábor férfi lakóiból összeállított csapat. A bevándorlókat egy korábbi katonai bázison helyzeték el. Jelenleg 500 felnőtt és 300 gyermek lakik ott, a civil segítő szervezetek szerint szörnyű körülmények között.

Az állandó esők miatt az emberek ingóságai eláztak, a sátorok szinte elsüllyednek a pocsolyákban és a sárban. A meccs ötletét az adta, hogy a gyerekek cipő nélkül a sárban focizással múlatták az időt.

A menekültek négy góljából hármat a szíriai Hasszán rúgta - nem végetlenül, hiszen hazájában egy első osztályú csapatban játszott, mielőtt a háború miatt el kellett menekülnie. A mérkőzés végeredménye egyébként 4:4 lett.