Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Veszélyesen gyenge maradt az eurózóna inflációja - derült ki az Eurostat adataiból, miközben stagnál a munkanélküliség. A fogyasztói árak 0,4 százalékkal araszoltak feljebb a közös európai valutát használó 18 országban októberben az elmúlt év azonos időszakához képest.

Ez alig magasabb a 0,3 százalékos inflációt mutató szeptemberi adatnál. Az Európai Központi Bank (ECB) azt szeretné, ha az árak kicsit két százalék alatti tempóban emelkednének az eurózónában.

A növekedést újra az energiaárak fogták vissza: szeptemberhez képest 1,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni az energiahordozókért. Ennek eredményeként a változékony energia-, élelmiszer-, dohánytermék- és szeszesital-árakat figyelmen kívül hagyó maginfláció 0,7 százalék volt. Ez kisebb a szeptemberi 0,8 százaléknál.

Az ördögbe is!

Az inflációs adat megfelelt a piaci várakozásoknak. A vállalatok nem bővítik tevékenységüket, mert bizonytalannak tartják a piaci kilátásokat. A háztartások - ahogy a nagymamám mondta - megfogják a pénzt, szintén azért, mert bizonytalannak látják a jövőjüket. A legtöbb elemző úgy véli, hogy az Eurózóna GDP-je stagnált vagy csökkent a harmadik negyedévben.

Carlo De Benedetti, a római Gruppo Espresso médiacsoport elnöke, Olaszország legismertebb üzletembere arról beszélt a napokban, hogy az eurózóna a világgazdaság növekedést elnyelő fekete lyuk. Rossz esetben a térség lehet az egész világot megrengető deflációs földindulás középpontja. Peter Praet, az ECB monetáris tanácsának egyik tagja óvatosabban úgy fogalmazott, hogy az eurózóna gazdasága elvesztette a lendületét. Az alacsony infláció álmatlan éjszakákat okoz az ECB vezetőségének - derült ki szavaiból.