Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa szerint az uniós növekedést nem befolyásolja jelentősen az amerikai jelzálogpiaci válság - jelentette az MTI. Joaquín Almunia, aki a hétvégén egy olaszországi gazdasági fórumon, Cernobbióban nyilatkozott a válság hatásaival kapcsolatban, elmondta: véleménye szerint az idén az európai gazdaságban nem lesz erősen érezhető a jelzálogpiaci válság nyomán fellépő piaci turbulencia, Európa számára a központi gazdasági forgatókönyv továbbra is egy világos fellendülés forgatókönyve.


"Ha a pénzügyi piacokon a zavarok továbbra is fennállnak, ha csökken a hitel, ennek következményei lesznek a reálműködésben is, de nem rövid távon, valószínűleg inkább középtávon, 2008-tól és később" - jelentette ki a biztos. Ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre túl korai a válság teljes hatását értékelni.


Mint mondta, az amerikai növekedést illetően lehetséges, hogy az idei és a jövő évre a növekedési kilátásokat lefelé kell módosítani, de véleménye szerint az amerikai gazdaság nem hanyatlik recesszióba.