A román honatyák törvényjavaslatot nyújtottak be, amely szerint - mint az Agerpres beszámolt róla - az a képviselő és szenátor, aki három mandátumot tudhat maga mögött, havonta 4000 lejes külön juttatást kapna a rendes nyugdíja mellé, egy mandátum pedig 1500 lejt érne.

A tervezet készítői indoklásul ismertették, hogy Európa más országaiban milyen juttatásban részesülnek a nép képviselői, és hivatkoztak az Európai Parlamentben ez ügyben érvényes szabályokra is - írta az Új Magyar Szó online. Azt is érvül hozták fel, hogy hasonló különleges juttatásban részesülnek a katonatisztek, a diplomaták s a pilóták is.

A bukaresti lap szerint a hatályban lévő nyugdíjtörvény értelmében egy vállalkozó 35 ledolgozott munkaév után akkor kapja meg az 1 nyugdíjpontnak megfelelő juttatást, ha minden hónapban megkereste a bruttó országos átlagbért. Ez februárban 2415 lej volt, ebből 1 nyugdíjpont értéke bruttó 830 lej.

Ha a munkaévek száma negyven, akkor bruttó 948 lejes havi juttatást kap nyugdíjasként - a honatyáknak csak az új pótléka ennek több mint a négyszerese volna. Az Országos Munkaügyi Hivatal adatai szerint a romániai munkavállalók 83 százaléka a 2415 lejes bruttó átlagbérnél kevesebbet keres. A legrosszabbul keresők, akik a 975 lejes minimálbért kapják, országos szinten az alkalmazottak 29 százalékát teszik ki, de például Hargita megyében az arányuk 43,6 százalék.