Néhány bázisponttal lefelé móodosította globális GDP-növekedési prognózisát a Goldman Sachs, amely így 2011-re 3,8, 2012-re pedig 3,5 százalékos bővülést vár. Az előrejelzést az európai adósságválság hatásaira és az amerikai recessziós veszélyre hivatkozva srófolták lejjebb - számol be a Bloomberg.

A GS elemzői úgy vélik, a következő pár negyedévben mérsékelt recesszió vár Németországra és Franciaországra, jelentősebb visszaesés pedig az eurózóna perifériájára. (Amennyiben Németország valóban recesszióba csúszik, nehéz lesz tartani a magyar kormány által tervezett 1,5 százalékos növekedést is. A szerk.)

Az eurózóna 2012-ben 0,1 százalékos növekedést mutathat fel a korábban jósolt 1,3 százalék helyett, és az idénre várt 1,6 százalékot követően. A GS egyúttal csökkentette az év végi euró/dollár árfolyamra vonatkozó prognózisát is, 1,40-ről 1,38-ra, azaz a korábbinál mérsékeltebb dollárgyengülésre számít - kedd reggel 1,32 felett járt a jegyzés.

Lassulást jeleznek előre az USA esetében is, 2012-re 2 százalék helyett csak 1,4 százalékra számítanak, az idénre jósolt 1,7 százalék után. A GS mindemellett azt várja, hogy a Fed a kötvénycsere-programon túl további lazítást hajthat végre, ám erre 2012 első fele előtt nem kerül sor.