Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság (EB) migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős biztosa (képünkön) szerdán a testület sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy az EU jelentős előrelépéseket ért el, az EU-török megállapodás kézzelfogható pozitív eredményeket hozott, a menekültáradat drasztikusan visszaesett (a 2015 októberi napi 7000 és a tagállamok által elfogadott egyezmény végrehajtását megelőző hónap 1700 feletti napi áradatához képest június óta napi 85-re), de még sok tennivaló áll a tagállamok előtt - mutatott rá. A migrációs megállapodás keretében eddig 578 illegális határátlépőt szállítottak vissza Görögországból Törökországba.

A tagállamok nagyobb elszántságának köszönhetően csak szeptemberben több mint 1200 áthelyezés történt, ami azt mutatja, hogy ha van politikai akarat, akkor működhet a rendszer. Ebből viszont minden tagállamnak ki kell vennie a részét - Görögország is csak így tud előrelépni - jegyezte meg.

Az EU-török megállapodás folyamatos végrehajtása és ennek nyomán a menekültáradat drasztikus visszaesését látva, a bizottság nem látja szükségét a jelenleg érvényes ideiglenes határzárakra vonatkozó tanácsi ajánlás módosításának. Az ajánlás szerint november 12-én jár le a hat hónapos javasolt ideiglenes időtartam, ekkor születhet döntés az ideiglenes határellenőrzések meghosszabbítására. A végső cél azonban az, hogy a schengeni övezet működése minél előbb visszatérjen a normális kerékvágásba.

Eddig összesen 5651 menekültet helyeztek át, Görögországból 4455-öt, Olaszországból pedig 1196-ot. A Görög Menekültügyi Szolgálat és a tagállamok segítségével lehetségessé válna a maradék, mintegy 30 ezer Görögországban lévő menekült áthelyezése is a következő évben - jegyezte meg.

A 2015 júliusában elfogadott mechanizmus keretében a 22 504 személyből eddig 10 695-nek sikerült biztosítani a legális áttelepítését. Ezen felül 1071 szíriai menekültet telepítettek át Törökországból június és szeptember 27-e között, ezzel pedig az EU-török egyezmény keretében áttelepítettek száma elérte az 1614 főt.

Az uniós jog nem opcionális

Avramopulosz a magyar népszavazással kapcsolatban is kapott két kérdést. Az egyikre adott válaszában hangsúlyozta az EU jog nem opcionális, az Európai Tanácsban (a tagállamok állam- és kormányfői testületében) korábban meghozott döntés minden tagállam számára jogilag kötelező érvényű. (Ezt nem csak Magyarországgal kapcsolatban mondta, már az általános felvezetőjében is hangsúlyozta - a szerk.)

A biztos ehhez azt is hozzátette, hogy a bizottság teljes mértékben tiszteletben tartja, hogy a magyarok miről szavaznak és hogy döntenek, az EB-nek nem áll szándékában beavatkozni a magyar belügyekbe. Avramopulosz továbbá azt is elmondta, értelmezésük szerint a magyar népszavazás a jövőbeli döntésekre vonatkozik.

Egy másik, szintén a magyar népszavazásra utaló kérdésre válaszolva a biztos hangsúlyozta: a népszavazás illetve annak következménye miatt nem a bizottságnak kell aggódnia, ez az állampolgárok gondja és felelőssége. Magyarországon demokrácia van, amely megfelelően működik, és biztos abban, hogy "a magyarok ésszerűen és felelősségteljesen fognak szavazni - jegyezte meg.

Avramopulosz szerint a bizottság továbbra is ragaszkodni fog az értékalapú politikához, "ezen értékek némelyike pedig jogi kötelezettségeket is jelent, amelyeket minden tagállamnak tiszteletben kell tartania".

Újabb 600 millió euró Törökországnak

A biztos bejelentette, hogy az Európai Bizottság két, összesen 600 millió euró értékű közvetlen támogatást hagyott jóvá szíriai menekültek egészségügyi ellátásának és oktatásának támogatására és a törökországi fogadó közösségek számára. Idén márciusban az EU több mint 2 milliárd eurónyi forrást mobilizált a Törökországban lévő menekültek számára elkülönített menekültügyi eszköz 3 milliárd eurós összköltségvetéséből. A most jóváhagyott 600 millió euróból 300-300 millió euró megy egészségügyre illetve oktatásra, a teljes összeget pedig az Európai Bizottság által július végén elfogadott 1,415 milliárd eurós rendkívüli intézkedésekre megítélt keretéből folyósítják.

Az összeget a török hatóságok (egészségügyi és oktatási minisztérium) működési költségeire illetve a szíriai menekültek és gyerekek kötelező egészségügyi és oktatási szolgáltatásokhoz való hozzáférésének biztosítására fordíthatják. Az oktatásra biztosított keret 500 ezer szíriai diák számára biztosíthatja az oktatást török nyelven - olvasható a bizottsági közleményben.

Avramopulosz szerint az EB a török vízummentesség ügyében (aminek kikényszerítése miatt többször is megzsarolta Törökország az EU-t - a szerk.) szorgalmazza, hogy Törökország minél hamarabb teljesítse a maradék 7 feltételt, ennek elősegítése érdekében pedig folytatja is folyamatos párbeszédet a török illetékesekkel.