Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lehet, hogy megtalálta Moszkva egyik gyenge pontját az Európai Unió, amely a Krím bekebelezése miatt szankciókkal sújtja Oroszországot. Megtagadhatják az Ukrajnát délről, a Fekete-tengeren át megkerülő Déli Áramlat gázvezeték európai szakaszának megépítéséhez szükséges engedélyek megadását. A csőkígyót a Gazpromból és nyugat-európai energiaszolgáltatókból álló konzorcium építi.

Az EU közel áll ahhoz, hogy befagyassza a projekt európai részét, Brüsszel figyelmeztette Bulgáriát, ahol az orosz gázt szállító vezeték partot ér, hogy ne próbáljon kibújni a Déli Áramlattal szembeni keményebb uniós politika alól - jelentette a brit Daily Teregraph José Manuel Barrosóra, az Európai Bizottság (EB) elnökére hivatkozva. Krisztian Vigenin bolgár külügyminiszter azt mondta a Reutersnek, hogy a projektet csak ideiglenesen hátráltatja az EU-orosz feszültség.

Felfüggesztették

Kijevi ultimátum

Arszen Avakov, az ideiglenes ukrán kormány belügyminisztere 48 órát adott azoknak az oroszbarát csoportoknak, amelyek három kelet-ukrajnai nagyvárosban megszálltak kormányépületeket, hogy távozzanak - jelentette a BBC. Ellenkező esetben erőt alkalmazhatnak velük szemben. A csoportok népszavazást akarnak az ukrán állam föderalizálásáról. Moszkva tegnap arra figyelmeztetett, hogy ha rátámadnak a csoportokra, az polgárháborúhoz vezethet Ukrajnában. Ezzel szemben Washington szerint az orosz különleges erők emberei és ügynökei segítették elő a káosz kialakulását a középületek körül.

Nem biztos, hogy indokolt a szófiai kormány optimizmusa. Déli Áramlatot építő cég még messze nem kapta meg az összes engedélyt az európai építkezéshez, és az Oroszországgal ezzel kapcsolatban folytatott tárgyalásokat felfüggesztették - jelentette ki Günter Oettinger, az EB energiaügyi biztosa. Brüsszelben most más lehetőségeket vizsgálnak: első helyen azt mérlegelik, hogyan lehetne hozzájutni az azerbajdzsáni Shah Deniz mezőről származó energiahordozóhoz - jelentette Barrosótól származó értesülésre hivatkozva az orosz Rosbalt hírügynökség.

Ez a forrás azonban nem lenne elég az európai igények kiszolgálásához - mondta Mihail Krutikin, az orosz RusEnergy tanácsadó cég partnere és elemzője a Moscow Timesnak. Azerbajdzsán csupán évi tízmilliárd köbméter gázt tud kínálni, amit össze sem lehet hasonlítani a Déli Áramlat 63 milliárdos végső kapacitásával. Ha azonban a többi lehetőséget is hozzáadjuk az azeri gázhoz, az már kihívást támaszthat az orosz projekttel szemben.

Innen, onnan, amonnan

Irán például bővíti vezetékei kapacitását. A szakértő szerint összességében képes lenne évente tízmillió köbméter földgázt pumpálni Törökországba, majd ezt feltornászni 20 milliárdra. Az utóbbi egy részét tovább lehetne exportál Európába. További forrás lehet Kurdisztán Irakban lévő része, ahonnan akár évi 30 milliárd köbmétert is lehetne szivattyúzni. Végül ott vannak Izrael és Ciprus frissen felfedezett offshore tengeri lelőhelyei, amelyek évi 12 milliárd köbméter gázzal járulhatnak hozzá Európa ellátásához.

Ha Törökország elvállalja, hogy biztosítja az e forrásokból származó energiahordozó tranzitját, akkor fel tudnák tölteni az egyik alternatív vezetékterv, az Albánián átvezető Trans Adriatic Pipeline csöveit.. Vagy fel lehet támasztani a Nabuccót, amely az eredeti tervek szerint Törökországon, Bulgárián és Románián át szállított volna közép-keleti gázt Európába. Az előbbi vezeték kiépítése gazdaságos alternatívát kínál a Déli Áramlattal szemben, mivel az orosz terv megvalósítás horribilis összegbe, 50 milliárd dollárba kerül - mondja az orosz szakember.