Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OECD friss időközi jelentése szerint átmeneti tényezők vezettek az elmúlt időszakban ahhoz, hogy a világgazdaság növekedése egyenetlenné vált az elmúlt időszakban, s különösen igaz ez egyes feltörekvő gazdaságokra - írja a CNBC.com. Az egyes feltörekvő gazdaságok nehézségei azonban komoly fenyegetést jelentenek a világgazdaság egészére nézve is, mivel ezekből az országokból származik ma már a globális GDP több, mint fele. Így a nagy feltörekvő gazdaságok gyengélkedése ezt eredményezheti, hogy a globális növekedés csak mérsékelt lesz az elkövetkező időszakban - emeli ki a jelentés.

A legfejlettebb ipari országok, a G7 államok együttes GDP növekedése az első negyedévben az OECD szerint 2,2 százalékra gyorsulhatott a 2013-as 2 százalékos értékről, azonban a második negyedévben ismét csak 2 százalékos lehet . A szervezet szerint a növekedést fenyegető kockázatok közül sok eltűnni látszik, így az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos problémák és ez európai bankrendszer nehézségei is enyhültek, azonban néhány hosszabb távon ható kockázati tényező megmaradt.

Japán csak most fog szembesülni fenyegető költségvetési problémáival, az eurózóna törékenysége fenmaradt, s még mindig fenyeget a kínai gazdaság esetleges hirtelen lassulásának a veszélye - emeli ki a jelentés. A legnagyobb veszélyt mégis az jelenti, hogy a fejlett gazdaságok laza monetáris politikájának a kiigazítása egyes feltörekvő gazdaságokban destabilizáló hatással jár, s ez tovagyűrűzve negatívan hathat vissza a fejlett gazdaságok növekedésére is.

Emlékezetes, hogy a feltörekvő országoknak komoly problémákkal kellett szembenézniük januárban, amikor is a helyi politikai problémák egy időben jelentkeztek a gazdasági növekedésük lassulásával, s a Fed monetáris politikájának enyhe szigorodásával. A feltörekvő országok tőkepiacairól komoly tőkekivonás indult, s erre számos jegybank, a török, a dél-afrikai, a brazil és az indiai egyaránt szigorítással, kamatemeléssel válaszolt. Az OECD kompozit vezető gazdasági indikátora Kína kivételével a legnagyobb feltörekvő gazdaságokban (Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Indonéziában) lefelé tartó trendbe került, s ez az említett gazdaságok ciklikus lassulására utal - írják.

Az OECD szerint eközben az amerikai monetáris politikában további szigorítás várható, ennek eredményeként a befektetők még inkább elkezdenek majd az említett gazdaságok törékenységére koncentrálni, ami a magas adósságállománnyal rendelkező országokat nagyon sérülékennyé teheti a pénzügyi sokkokkal szemben. Az OECD szerint elképzelhető, hogy egyes feltörekvő országok sérülékenysége a következő időszakban nőni fog, s a tőkekivonás újabb lendületet vehet, ami újabb fenyegetést jelent a globális növekedésre.

A fejlett gazdaságokban eközben pont ezzel ellentétes folyamatoknak lehettünk tanúi az elmúlt időszakban. Az Egyesült Államok, az eurózóna, Japán és az Egyesült Királyság esetében az OECD indikátorai a növekedés gyorsulását jelzik. Az amerikai gazdaság ciklikus növekedése a szervezet jelentése szerint viszonylag jól megalapozott, annak ellenére, hogy a télen tapasztalt szélsőséges időjárási körülmények némileg lassították azt.

A jelentés azzal számol, hogy az amerikai gazdaság 1,7 százalékkal nőtt az év első három hónapjában, s ez az ütem 2014 második negyedévére 3,1 százalékosra gyorsulhat. AZ Egyesült Királyságban 3,3 százalékos GDP növekedést várnak az első és a második negyedévben egyaránt, eközben az eurózóna bővülési üteme 1,9 és 1,4 százalékos lehet.

Az eurózóna gazdasági aktivitása ugyan növekedni látszik, azonban ez a növekedés sokkal később indult be és sokkal lassabb ütemű, mint a többi fejlett régióé. Ráadásul az eurózónában ellentétben a többi fejlett régióval a munkanélküliség magas szintje sem tud kielégítő mértékben csökkenni. Az OECD emellett aggódik amiatt is, hogy rendkívül alacsony az eurózóna inflációja, februárban mindössze 0,8 százalékos volt, s ez jelentősen az ECB által kitűzött 2 százalékos cél alatt van.