Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mit fognak tenni a piacok, amikor a világ legnagyobb jegybankjai befejezik a pénzügyi válságra válaszul elindított monetáris enyhítési akcióikat? - teszi fel a kérdést a Bloomberg. A reakciójuk akár egy újabb válsághoz is elvezethet. Az európai, kínai és amerikai központi bankok a 2008 előtti kétszeresére, 13 ezer milliárd dollárra növelték mérlegüket, ami nem teszi nyugodttá a szakértőket.

Ezt a kimondhatatlanul nagy összeget állampapírok, sőt nem kis részben vállalati kötvények vásárlásával halmozták fel. Senki sem tudja, mi fog történni, amikor elkezdik eladni a kezükben lévő értékpapírokat. Amikor a Fed akkori elnöke, Ben Bernanke 2013-ban felvette ennek a lehetőségét a befektetők kisebb pánikkal reagáltak.

A piacoknak meg ki kell találniuk, hogyan szívják fel a rengeteg értékpapírokat. A pénznyomtatás - amivel egyenértékű volt a jegybankok akciója, a papírok felvásárlása - mindig könnyebb, mint a pénz kivonása a piacról, amit az eladásuk fog jelenteni - figyelmeztet Stephenn Jen, londoni hedge fund menedzser.

Ébresztő, Apple!

Nem ad okot sok optimizmusra, hogy miközben az elmúlt tíz év áttörést hozó technikai újításainak egyik legfontosabb motorja a világ legértékesebb cége, az Apple volt, 2014 óra semmi fontossal nem álltak elő. A tavaly bemutatott iPhone 7 legnagyobb dobása a fejhallgató csatlakozójának elhagyása volt. Némi optimizmusra okot, hogy a cég őszre ígér néhány lényegesebb újítást, például görbe képernyőt és jobb kamerákat.

Ketyerék hanyatlása

Lehetséges, hogy az emberiség elérkezett egy határhoz - derült ki egy további múlt heti hírből. Nevezetesen elképzelhető, hogy vége a ketyerék korszakának. Ezt a gondolatot a Juicero névre keresztelt, internetkapcsolattal is rendelkező gyümölcslé-passzírozó gép csúfos kudarca ültette el a Bloomberg szerkesztőinek agyában.

Ez a 400 dollárba (120 ezer forint) kerülő gép képes kipréselni a gyümölcslevet a gumiszerűen rugalmas, ötdolláros gyümölcsöstasakokból. A befektetők, akik a pénzüket a termék kifejlesztésébe fektették, azt hitték, hogy a termék megismételheti a kapszulás kávék sikerét. Bizonyára nem örültek, amikor megnézték azt a videót, amelyből kiderül, hogy kézzel ugyanolyan könnyű kifacsarni gyümölcsöstasakot, mint a nem olcsó szerkezettel.

Indul a következő ingatlankatasztrófa

A 2008-as pénzügyi összeomlást megelőző jelzálogpiaci válsághoz hasonló ingatlanpiaci összeomlás Floridából indulhat ki - vélik a Bloomberg újságírói. Az ok a globális felmelegedés, amely a tengerszint emelkedéséhez vezet. Az amerikai állam déli partján 1992 óta tíz centiméterrel jött feljebb az óceán szintje.

Helyszíni tapasztalatok szerint a dagály immáron rendszeresen elönti az alacsonyan fekvő utcákat, a sós víz beszivárog az édesvízbe. A szennyvíz elvezetése a gravitáción alapul, ezért ha nő a tengerszint, akkor szivattyúzni kell majd az elhasznált vizet az óceánba, ami nem lesz olcsó mulatság.

Az ingatlanválságot az indíthatja el, hogy látva a folyamatokat sokan piacra dobhatják lakásukat, házukat, még mielőtt azok is a veszélyzónába kerülnének. Ez lenyomhatja az árakat a tengerparton, ami aztán átgyűrűzhet az ingatlanokat finanszírozó bankokba, illetve a biztosítókba.

Megindult a költözés

Végül egy rossz hír a briteknek - egyben jó a kontinentális Európa egyes városainak. Megindult a londoni pénzügyi szervezetek kiköltözése a londoni Cityből a brexit miatt. Már arról is készült statisztika, hova áramlanak a munkahelyet - összesen 70 ezer pénzügyi állás elköltözését jósolják a szakértők a brit pénzügyi szektorból, amely a szigetország GDP-jének 12 százalékát termeli.

Az aktuális mérleg szerint 2500 munkahely vándorolt Frankfurtba, ezer Párizsba és 150 Dublinba. A német városba a svájci UBS, az amerikai Morgan Stanley és Goldman Sachs vitt át státusokat, a francia fővárosba a londoni székhelyű HSBC, Írország fővárosába a szintén brit Barclays. Az amerikai JP Morgan 5000 munkatársának keres helyet.