Az igazgatóval együtt őrizetbe vették az egészségbiztosító pénztár további 13 vezetőjét és alkalmazottját. Az ügyészség szerint 2016 januárja és 2017 augusztusa között az állami intézmény vezetői és hivatalnokai fiktív egészségügyi szolgáltatásokat számoltak el, ezzel mintegy 3 millió euróval károsították meg a biztosító költségvetését.

Az őrizetbe vettek között van Sergiu Ciobanu, aki korábban George Maiornak, a belföldi hírszerzés egykori igazgatójának tanácsadója volt. Az ügyészségi közlemény szerint Ciobanut befolyással való üzérkedéssel, valamint erre való felbujtással gyanúsítják.

A közlemény nem tartalmazza Ciobanu tisztségét, de a Mediafax hírügynökség szerint a megjelölt időszakban már nem dolgozott a hírszerzésnél, hiszen Maior mandátuma 2015 elején szűnt meg, s ezzel egy időben a Ciobanu tanácsadói megbízatása is.

A vádhatóság szerint a gyanúsítottak szervezett bűnözői csoportot létrehozva, otthoni betegellátási szolgáltatásokat számoltak el úgy, hogy hamis orvosi jelentéseket is csatoltak az aktákhoz. A gyanúsítottak előnyben részesítették a fiktív betegek aktáit a valóban támogatásra szoruló páciensekéivel szemben, állítja az ügyészség.

Florian Bodog román egészségügyi miniszter pénteken kijelentette, hogy nem tolerálja a korrupciót, és közölte, hogy az ő javaslatára nevezte ki, illetve váltotta le a miniszterelnök a biztosítópénztár igazgatóját.