Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Soros György magyar származású üzletember részben azért utalt át az elmúlt években 18 milliárd dollárt (a paksi bővítésre felvett orosz hitel közel másfélszerese) befektetési alapjából az alapítványába, mert ezzel tud elkerülni egy jelentős adóbefizetést - írja a Bloomberg. A történet kezdete még a 2008-as pénzügyi válság idejére nyúlik vissza.

Az USA kongresszusa akkor törölt el egy adókedvezményt, amely lehetővé tette a hedge fundok menedzsereinek, hogy elhalasszák a külföldi befektetőktől kapott díjazásuk után járó adó befizetését. Az új szabályozás 2017. december 17-éig adott határidőt az érintetteknek, hogy hazautalják a pénzt és kicsengessék a halasztott adót.

Vége a halasztásnak

Az olyan New York-i székhelyű pénzügyi szolgáltatók, mint Soros, elspájzolt jövedelmük egy része után akár 39,6 százalékos szövetségi jövedelemadót fizethetnek, nem beszélve a városi és a helyi állami közterhekről. A pénzügyi szabályozó hatóság adatai szerint a 87 éves üzletember 2013 végéig 13,3 milliárd dollárt halmozott fel a halasztott adónak köszönhetően Soros Fund Management cégében, hogy ehhez mennyit gyűjtött azóta, azt nem tudni.

Szépen fialt

Soros György 1950-ben kezdte karrierjét New Yorkban, hírnevét azonban 1992-ben alapozta meg, amikor nettó egymilliárd dollárt kereset azon, hogy az angol font ellen fogadott. Quantum alapja évente átlag 20 százalékos hozamot hozott befektetőinek 2011-ig.

A befektetési szakember, ekkor visszautalta ügyfelei pénzét és cégét családi vállalkozássá alakította. Azóta kizárólag a saját, a családtajgai és Open Society Foundations alapítványa javára forgatja pénzét. Az utóbbi világszintű hálózat, amely azzal a céllal működik, hogy elősegítse a demokrácia terjedését, a jog uralmának érvényesülését és a gazdasági fejlődést - emlékeztet a Bloomberg.

A Soros Fund Management évesítve 11 százalékos hozamot termelt az elmúlt évtizedben.

A nyitókép forrása: AFP