Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Trump és Putyin ismét megerősítette Szíria szuverenitása, egysége, területi épsége és világi jellege iránti elkötelezettségét, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával összhangban. Mindketten felszólították a szíriai konfliktusban érintetteket, hogy tevékenyen vegyenek részt a válság rendezését szolgáló genfi politikai folyamatban, támogassák a sikerét szolgáló erőfeszítéseket.

Az amerikai és az orosz elnök kifejezte eltökéltségét, hogy legyőzzék az Iszlám Állam terrorszervezetet. Megelégedésüknek adtak hangot amiatt, hogy országaik sikeres erőfeszítéseket tettek a veszélyes incidensek elkerülése végett az amerikai és az orosz hadsereg között Szíriában, és ezáltal az elmúlt hónapokban jelentős mértékben súlyosbították az Iszlám Állam (ISIS) hadszíntéri veszteségeit - írja az InfoRádió a honlapján az MTI-re hivatkozva.

Trump és Putyin megállapodott abban, hogy az amerikai és az orosz haderő biztonsága, illetve az ISIS ellen harcoló partnerek közötti veszélyes incidensek elkerülése végett támogatni fogják a már funkcionáló katonai kommunikációs csatornák működtetését, és folytatják ezeket az erőfeszítéseket egészen a terrorszervezet végleges szétzúzásáig.

Csökkenteni kell a szíriaiak szenvedését, ezért az elnökök felszólították a világ országait a szíriaiak humanitárius szükségleteinek kielégítésére az elkövetkező hónapokban. Úgy foglaltak állást, hogy ideiglenes intézkedésként fontos fenntartani Szíriában az úgynevezett deeszkalációs övezeteket az erőszak csökkentése és a válságrendezés feltételeinek megteremtése érdekében.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel, hogy a közös elnöki nyilatkozatot a danangi találkozóhoz készítették elő a két ország szakértői, és a végső szöveget szombaton hagyta jóvá Szergel Lavrov orosz és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter.

A híradások szerint Trump és Putyin nem folytatott egymással hivatalos megbeszélést a danangi APEC-csúcson, de orosz hírügynökségek beszámoltak arról, hogy röviden szót váltottak egymással a protokollfotózáson. Együtt mentek oda, beszélgetve, a kínai és a vietnami elnök társaságában. A csoportkép-fotózáson Trump Putyin jobbján foglalt helyet, majd mielőtt a APEC-vezetők átvonultak a tiszteletükre adott fogadásra, megérintette az orosz vezető vállát. A fogadás befejezése előtt aztán az amerikai elnök úgy távozott onnan, hogy nem beszélt orosz hivatali partnerével.

(Fotó: AFP PHOTO/Vietnam News Agency/STR)