Donald Trump ingatlanmágnás, az amerikai republikánusok elnökjelöltségéért folyó verseny legesélyesebb indulója össztűz alá került - írja a BBC. Nem csupán a választási harcban vele szemben álló riválisok, hanem a párt befolyásos személyiségei is úgy vélik, hogy a tagságnak ejtenie kellene az elnökségre szerintük alkalmatlan üzletembert

A szombati előválasztások előtti jelöltvitát megelőzően Mitt Romney, a párt 2012-es elnökjelöltje - aki vesztett Barack Obamával szemben - szájhősnek, kapzsinak, nőgyűlölőnek, szélhámosnak és csalónak minősítette az ingatlanbefektetőt, amire válaszul megkapta a bukott jelölt jelzős szerkezetet.

Trump a vitában egyetlen pozitív megjegyzést kapott: riválisai jelezték, hogy támogatni fogják, ha a párt tagsága őt jelöli az USA elnökének.

Bagoly mondja...

Ezen túl csak támadták. Vetélytársai egy pikírt megjegyzés keretében felszólították, hogy hozassa haza az öltönyei gyártását Kínából és Mexikóból. Ezzel arra céloztak, hogy az ingatlanmágnás ígérete szerint kötelezné az Apple-t az iPhone amerikai gyártására, ha elnökké választanák.

A szócsatának helyet adó Fox tévécsatorna óriási kivetítőn megjelenített grafikonokkal szembesítette Trumpot gazdasági ígéreteinek következményeivel. Ted Cruz texasi szenátor vetélytársa egy másik kijelentését fordította vele szembe. Szerinte Trump - aki az amerikai politikai elittől független jelöltként reklámozza magát - része a korrupt washingtoni elitnek. Finanszírozta például Hillary Clinton 2008-as elnökválasztási kampányát.

Svindli?

A vita egyik legbizarrabb, egyben alpári részében Trump tagadta azt a vádat, miszerint kicsi lenne a keze, megjegyezve, hogy anatómiai felépítése testének más részén is rendben van. Ezenfelül Marco Rubio floridai szenátort kicsi Rubiónak, Cruz hazug Tednek minősítette.

A vita érdemi részében felszólították az ingatlanmágnást, hogy adjon magyarázatot nem kevés üzleti bukására, köztük a Trump Egyetemmel kapcsolatos pereskedésre. A befektető szerint meg fogja nyerni a pert, Rubio azonban úgy véli, hogy ugyanúgy rászedi a választókat, amikor a szavazatukat kéri, mint ahogy rászedte befektetőtársait, amikor a pénzüket kérte.

Merevség és rugalmasság

A Fox News szerkesztői számon kérték Trumpon, hogy a szíriai menekültekkel, az afganisztáni háborúval és George W. Bush volt elnökkel kapcsolatban megváltoztatta véleményét. Válaszában azzal védekezett, hogy alapvetően határozott elképzelése van a dolgokról, de szerinte nem lehet sikeres az, aki nem rendelkezik bizonyos rugalmassággal.

A keddi tizenkettő, illetve a szombati négy előválasztás között vetélytársain és Romenyn kívül olyan nehéz súlyú republikánusok is támadták az ingatlanmágnást, mint Paul Ryan a képviselőház elnöke vagy John McCain a nemzetbiztonsági bizottság tagja. Hívei azonban hiteles személyiségnek tartják, aki bizonyított az üzleti életben és olyan erős vezető, amilyenre az USA-nak szüksége van.

Hiába minden

A republikánus párt vezető köreiben folytatódik a sárdobálás - összegezte benyomásait Laura Bicker, a BBC washingtoni tudósítója. A vita egy pontján Cruz azzal fordult Trumphoz, hogy a heves érvelés közben azért néha vegyen levegőt is.

A brit sajtóorgánum szakírója azonban úgy látja, hogy a Republikánus Párt kapkodja a levegőt. Próbálják megállítani a verseny éllovasát, mert attól tartanak, hogy ha befut, azzal lerombolja a pártot. A gondjuk az, hogy az ingatlanmágnás támogatói eddig lojálisak maradtak hozzá, függetlenül attól, mit hajigáltak ellenfelei a jelöltjükre.