Drágul a szén Lengyelországban, ami főleg a világpiaci ár emelkedésére vezethető vissza, ám hozzájárul a dologhoz néhány szánfajta hiánya is. Krzysztof Tchórzewsk energiaügyi miniszter szerint az utóbbi szállítási gondokból adódik - írta a gazeta.pl.

Az áremelkedés érinti mind a nagyfogyasztókat, mind a háztartásokat. Az erőművek az év során eddig mintegy egyharmadával fizettek többet, mint egy évvel korábban. A magánfelhasználók költségei ötödével vannak a tavalyi felett.

A lengyel bányák felemelték áraikat, mondván: idén a világon a szén átlagosan 60 százalékkal drágult. Ezzel egyidejűleg a kereslet is nőtt. Az utóbbi olyan erős, hogy az ország kénytelen Fehéroroszországból, Oroszországból és Ukrajnából szenet importálni.

További gond, hogy sok szénfajta hiánycikk lett. A szaktárca szerint ennek oka a szállításban keresendő. A sok út- és vasútépítés leköti a szállító cégek kapacitását. Emellett sok vasútvonalon karbantartást végeznek, ami szintén feltartja a szállításokat.

Baj volt a Keletről jövő szállításokkal is - mondta Tchórzewski. Fehéroroszországban a nagy közös belorusz-orosz hadgyakorlat akadályozta a szállításokat, mert a vasutat lefoglalta a hadsereg.

(A nyitókép forrása:Reuters)