A korábbi esések után múlt pénteken az orosz valuta 44,4 alá gyengült a dollár-euró kosárral szemben, s ezzel átlépte azt a jegybank által magára szabott határt, amikor be kell avatkozzon a rubel védelmében. A dollár-euró súlyozott kombinációjával szemben a rubel idén 15 százalékot vesztett értékéből, a dollárral szemben több mint 20 százalékot, amit a gazdaság lassulásának, az Ukrajna miatti nyugati szankcióknak és az olajárak esésének tulajdonítanak - írta a The Moscow Times.

Mivel az orosz valuta árfolyama a szeptemberi kosárhoz képest 6 százalékot zuhant, október 1-el május óta először belépett az intervenciós zónába, és a jegybank 4 millió dollárt kellett költsön további esése megállítására. (Szeptember 3-dikán történelmi mélypontra zuhant a rubel/dollár árfolyam.) A bank korlátozottan lebegtetett árfolyam-politikát folytat, ami azt jelenti, hogy a rubel ára szabadon mozoghat, amíg át nem lépi az általa megszabott felső határt, ekkor megkezdi annak felvásárlását kemény valutával, hogy megakadályozza a túl nagy kilengéseket. Erre az év első három hónapjában a központi bank több mint 72 milliárd dollárt volt kénytelen költeni.

A rubel árfolyamának zuhanása rendkívül olcsóvá tette az orosz vállalatok részvényeit, amit az amerikai befektetési óriás, a Franklin Templeton vonzónak talált - de kevesen követik a példáját. Attól tartanak ugyanis, hogy az orosz gazdaság mélyrepülése zuhanásba viszi a rubel árfolyamát, ami elértékteleníti a befektetéseket. A Templeton szerint viszont az orosz részvényeladások túl messzire mentek, és nem lehet figyelmen kívül hagyni az orosz papírok olcsóságát, amikor a világ tőzsdéin az eget verik az árfolyamok. A többség mégsem hallgat rá, pedig július közepe óta a dollárban jegyzett orosz részvények indexe több mint 20 százalékot, a rubel árfolyama pedig 17 százalékot esett. A feltörekvő piacokra specializálódott alapok orosz részvényeknek való kitettsége aránya a júliusi 5,91 százalékról szeptemberre 4,65 százalékra ment le, a globális alapoké 0,74-ről 0,66 százalékra.

Egyike azon keveseknek, aki a Templeton példáját követik, a JPMorgan, amely szerint orosz részvényeinek hozama állítása szerint 2008 óta először meghaladja a prognosztizált szintet. Mások azonban úgy vélik, a számok nem jelentenek semmit, ha a nyereséget órák alatt elsöpörheti a rubel zuhanása.

A rubel gyengesége a hazai keresletet is visszafogja, tovább lassítva a gazdaságot, ami a prognózisok szerint idén legjobb esetben is csak 0,5 százalékkal fog növekedni, és a kormány terveit a mostaninál jóval magasabb olajárra alapozta. Ez valószínűleg korlátozni fogja a jegybank képességét is a rubel megvédésére. Egyes szakértők szerint ha az olajárak nem mennek feljebb, Moszkva kénytelen lesz leértékelni a rubelt.

A nyugati szankciók miatt a külföldi piacok gyakorlatilag bezárultak az adósságaik refinanszírozására törekvő orosz vállalatok előtt. Emiatt sokan közülük kénytelenek a hazai piacokon kemény valutát vásárolni, ami további nyomást gyakorol a rubelre, de végül várhatóan - mint már határozott jelek mutatják - kénytelenek lesznek a moszkvai jegybankhoz fordulni segítségért.

Bár valamennyi feltörekvő gazdaság valutájára csapást mért a dollár erősödése, a legnagyobb vesztes a rubel lett, amelynek árfolyamában a prognózisok szerint heves ingadozások várhatók.