Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) friss előrejelzése szerint a jövő év közepénél később kerülhet egyensúlyba a fekete arany világpiaci kínálata és kereslete - írja a Bloomberg. Az Egyesült Államok és más az OPEC-kel a világpiacon versenyző olajexportáló országok a vártnál jobban növelhetik kitermelésüket.

Az OPEC szakértői legfrissebb előrejelzésükben a korábbinál napi 300 ezer hordóval több olaj kitermelését várják a kartellen kívüli országoktól. Ennek hátterében az áll, hogy az Egyesült Államok olajcégei az ideinél erezhetően nagyobb tempóban növelik majd kínálatukat. Összességében ennek hatására napi egymillió hordóval bővülhet a világpiaci olajkínálat 2018-ban.

Van hatás

Az OPEC nemrégiben hosszabbította meg az olajkitermelés korlátozását szolgáló megállapodását Oroszországgal és más a szervezeten kívüli olajországokkal. Ennek, illetve egy skóciai olajvezeték lezárásának köszönhetően a londoni Brent ára december közepén hordónként 65 dollár fölé emelkedett.

Látva a sikert Kuvait és az Egyesült Arab Emírségek jelezte: gondolkodik azon, hogy 2018 közepétől feladja kitermelése korlátozását. Az új OPEC-előrejelzés tükrében ezt az ötletet minden bizonnyal felül kell majd vizsgálniuk. A kartell szakértői ugyanis arra számítanak, hogy a remélt piaci egyensúly csak 2018 végére állhat helyre.

Készletcsökkenés

Ugyanakkor örömmel állapíthatták meg, hogy a kitermelés korlátozása nyomán jelentősen csökkent a világpiaci olajkészlet-felesleg. Úgy becslik, hogy ez idén októberben 137 millió hordó volt, szemben a korlátozás előtti 380 millió hordóval. A szervezet vezetői úgy vélik, hogy az elmúlt másfél hónapban 130 millió hordóra esett vissza a többlet.

Az OPEC novemberben bő 133 ezer hordóval 32,45 millió hordóra mérsékelte olajkitermelést. A csökkenés elsősorban a vergődő venezuelai olajipar gyenge kibocsátásának köszönhető, amit nem köszönnek meg az ország vezetői. Emellett Szaúd-Arábia, az szervezet domináns országa jobban csökkentette exportját annál, amit vállalt.

Mi lesz a kutaknál

Mindezek tükrében lehetetlen megjósolni, hogy az olajpiac változásának hatása hogyan fog jelentkezni jövőre az üzemanyagok árában. Az, hogy az USA olajpala-kitermelői immáron 60 dollár/hordós olajárnál is képesek nyereségesen tevékenykedni, a kínálat növekedése, s ezzel az árcsökkenés irányába taszítja az olaj, illetve a benzin és a gázolaj árát. Ugyanakkor az OPEC-orosz együttműködés lefelé szorítja a kínálatot és ezzel felfelé az árakat.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com