A Google bizonyult a legkívánatosabb munkahelynek abban a felmérésben, amelyet 144 ezer karrieréhes fiatal megkérdezésével készített a svéd Univesum munkaügyi tanácsadó cég. A vizsgálatban a világ 12 vezető gazdaságában állást kereső fiatalok véleményére voltak kíváncsiak azzal kapcsolatban, hogy mely cégekben látják a legjobb lehetőséget az üzleti-szakértői előrejutásra, illetve a mérnöki sikerek elérésére. A dolgos hétköznapjaik előtt álló friss diplomások azt saccolták meg, hogy hol kell elkezdeniük pályájukat ahhoz, hogy később a világ elitjébe, a világ gazdasági vagy technológiai vezetői közé kerüljenek.

Negyedik éve vezeti a Google az Universum üzleti listáját, a második KPMG és a harmadik Procter & Gamble is tartja a helyét. A Google-láz továbbra is magas a végzős diákok körében. A fiatalok értékelik a laza, kreatív környezetet, amelyet kínál, továbbá a vállalat nemzetközi atmoszféráját és innovatív termékeit. Az amerikai szoftvercég olyan lehetőségeket és előnyöket sejtet, amelyeket nehéz más munkaadóknak követniük - magyarázza Petter Nylander, az Universum vezérigazgatója.

Nem elég a csúcs márka

Szintén négy éve változatlan az első három helyezett - Google, IMG, Microsoft - a mérnöki rangsorban. Úgy tűnik, a szoftveróriások kínálják a mérnöki, informatikusi életpálya elindításának legjobb dobbantóját. Ezek a céget tréningeket, kiterjedt kapcsolatrendszert, előrejutási és nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőségeket ajánlanak, amit a nap 24 órájában az interneten, a közösségi portálokon lógó fiatalok igényelnek.

Az Universum tapasztalatai szerint nem elég a legtehetségesebb, a legambiciózusabb kezdők megnyeréséhez, ha egy vállalat üzleti márkái erősek. Arra van szükség, hogy munkaadóként is jól csengjen a neve. Ezért a megfelelő utánpótlás biztosításához ezt szolgáló stratégiát is célszerű kidolgozniuk a vállalatoknak.


Legkívánatosabb munkahelyek*
Üzleti karrier szempontjából
Mérnöki karrer szempontjából


1. Google (1.)Google (1.)
2. KPMG (2.)IBM (2.)
3. Procter & Gamble (7.)Microsoft (3.)
4. Microsoft (6.)BMW (4.)
5. Deloitte (5.)Intel (5.)
6. Ernst & Young (4.)General Electric (8.)
7. PWC (3.)Siemens (9.)
8. JP Morgan (9.)Apple (7.)
9. Coca-Cola (12.)Sony (6.)
10. Goldman Sachs (10.)Procter & Gamble (10.)
*zárójelben a tavalyi helyezés
Forrás: PRNewswire