Az EU fontosnak tartja, hogy változtasson az energetikai kutatások rendszerén. Úgy, hogy az új szereplőknek - termelőknek, szolgáltatóknak vagy a felhasználóknak - is megfeleljen, mindezt egy szabályozott piacon tehessék. Cél az is, hogy létrejöhessen egy integrált európai energiapiac, ahol hatékonyan használhatják az emberek és a vállalkozások az erőforrásokat.

A legfontosabb kutatási és fejlesztési feladatok közé tartozik, hogy javítsanak a megújulók energiahatékonyságán, megoldhatóvá tegyék a többlet energia tárolását. Valamint az, hogy a meglévő energiahálózatba ezek már jobban illeszkedjenek - ismertette La Boucher az Antall József Tudásközpont által szervezett konferencián.

A két utóbbi probléma megoldására leginkább a hurokáramlások megszüntetése miatt lehet szükség. Ezek akkor jönnek létre, ha az időjárási körülmények miatt több áramot termelnek a szélerőművek vagy a napelemek. A többlet ilyenkor nem a hatóságilag kijelölt vezetéken végigfut, hanem fizikai okokból rámegy a legkisebb ellenállású hálózatra. Viszont a kisebb ellenállású rendszereken ez túlterhelést okoz, miközben nem jut el a célterületre, ami mindkét oldalon többlet kiadásokkal és energiapazarlással jár.

Az EU a cél elérése érdekében támogatja a fejlesztési projekteket, segíti az innovációs megoldásokat, hogy azok beépüljenek a mindennapi életbe. Fontos emellett, hogy az ETIP egységes jogi rendszert dolgozzon ki az összes tagállamban, és a kodifikáció a piac összes szereplőjét magában foglalja - foglalta össze az uniós energetikai szervezet vezetője.

Előadásából kiderült, hogy a jogharmonizációs és hurokáramlatokat kivédő hálózatra 50-100 millió eurós büdzséje van az ETIP-nek. A célok nagy részét már 2020-2023 között teljesítenék. Utána több lépcsőben fejlesztenék az európai energetikai hálózatokat és építenék le a fosszilis energiahordozók felhasználását.