Az európai bevándorlási válság előhívta a kontinens lakóinak egy részében lappangó idegengyűlöletet és rávilágított az uniós döntéshozatal időnként bénultsághoz vezető nehézkességére. Összességében nem kevés szégyent hozott az öreg kontinensre. Ugyanakkor lehetőséget adott a németeknek arra, hogy a tükörbe nézzenek, és elégedetten nyugtázzák, amit látnak - kezdi elemzését a Financial Times.

A Münchenbe és Frankfurtba érkező több ezer menekültet tapssal és ajándékkal fogadták a vasútállomásokra érkező civil önkéntesek, a hatóság emberei pedig gyorsan, németes precizitással igazították el őket további teendőikről. A sok gyötrelmen átesett bevándorlók útja simán vezetett a fogadóközpontokba.

Történelmi jóvátétel

A lelkes közhangulat összhangban van a berlini kormány nagyvonalú vállalásával, amelyben csak a hét végén 22 ezer menekültet engedtek be az országba. Ez több, mint amennyi bevándorló fogadására Nagy-Britannia vállalkozott a következő öt évben. Sokak szemében a vasútállomásokon látható felemelő jelenetek egyfajta történelmi jóvátételt jelképeznek.

Be akarjuk bizonyítani, hogy jó emberek vagyunk. Akkor is, ha erre senki sem akar bennünket emlékeztetni. A jót, amit teszünk, szembe kell állítani azokkal a bűnökkel, amelyeket a múltban elkövettünk - írta Arnulf Baring konzervatív történész a Bildben. Másoknak mást jelentenek a látványos események: úgy vélik, hogy ezek nem egy bűntudattól gyötört nemzet képét mutatják, hanem egy megváltozott, gazdaságilag erős, magában bízó társadalomét.

Fiatalok

Az idősebb generáció talán érzi a történelmi jóvátétel igényét, ám a fiatalokat semmilyen morális kötelezettségvállalás nem köti a múlt miatt - fejtegeti Astrid Ziebarth migrációs szakértő. Az emberek úgy érzik, hogy Németország jó helyzeten van, segíteni akarnak, megosztani, amijük van. Sokkal aggódóbbak voltak 1990-ben, a két német állam egyesítésének idején, most azonban stabilnak érzik a helyzetüket.

Egyes elemzők "Merkel-generációról" beszélnek. Ebbe olyan fiatalabb németek tartoznak, akik elégedettek az életükkel, úgy érzik, hogy jól megy a soruk és készek segíteni azoknak, akik hozzájuk képest kevésbé szerencsések.

Éles ellentét

A menekülteket fogadó, adakozó, nagyvonalú Németország képe éles ellentétben áll a görög adósságválság kezelésében játszott német szereppel. Abban a konfliktusban a németek alakítják Európa rossz rendőrének szerepét, így sokszor éri az a vád őket, hogy rövidlátóak, korlátoltak, mások sorsával, nehézségeivel nem törődő "gonosztevők".

Éles ellentétben vannak a mostani jelenetek az 1990-es évek határnyitásával, illetve a jugoszláv polgárháború elől menekülők fogadásával is. Ez volt a mostanit megelőző utolsó időszak, amikor nagy tömegben érkeztek bevándorlók az országba, akiket gyakran fogadtak idegengyűlölő támadások. (Igaz, a közelmúltban is érték támadások a menekülteket befogadó épületeket, táborokat - a szerk.)

A legfontosabb különbség, hogy akkor az utca embere az támadók mellett állt, míg most a német politikusok és a közvélemény határozottan elutasítja az erőszakos, extremista csoportok fellépését. Egy 200 fős hétfői müncheni menekültellenes demonstráció egyik tagja panaszkodott is, hogy semmire sem mennek, ha nem állnak ezrek mögéjük.

Vendégmunkások hagyománya

A nagyvonalúságot persze minden bizonnyal alátámasztja, hogy a munkanélküliségi ráta Németországban mindössze 6,4 százalék. A munkáltatókat aggasztja, hogy alkalmazottaik átlagéletkora egyre magasabb - nem véletlen, hogy Dieter Zetche, a Daimler AG vézérigazgatója azt mondta a menekültekről: éppen ilyen embereket keresnek a cégünkhöz.

Emellett az ország etnikai összetétele alaposan megváltozott az 1950-es évek óta, amikor az első vendégmunkások megérkeztek Törökországból és a Balkánról. A lakosság ötödének felmenői között vannak bevándorlók. Nem véletlen, hogy számos önkéntes segítő ezek közül a németek közül kerül ki. Nem csupán segítő kezükkel, hanem idegennyelv-tudásukkal is hozzájárulnak a menekültek ellátásához.

Szemben sok kelet-közép-európai országgal, amelyeket megrémít a muzulmánok bevándorlásának lehetősége, Németországban a keresztény hit inspirálja a segítőkészséget. Ahogy a vegyes etnikai származásúak azon az alapon szolidárisak, hogy elődeik sorsát látják az újonnan érkezőkben, sok katolikus keresztényi kötelességének érzi, hogy segítsen.