Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelország "az ajtórésben tartja a lábát", de egyelőre nem lép be az euróövezetbe, mivel az semmit nem javítana státuszán, hiszen már így is fejlett és stabil gazdasággal rendelkezik - jelentette ki pénteken Mateusz Szczurek pénzügyminiszter. A 2004 óta uniós tag Lengyelországot a csatlakozási szerződés pontos határidő megadása nélkül az euró bevezetésére kötelezi. Lengyelország nem tűzte ki a belépés tervezett időpontját, mondván, hogy a közös deviza bevezetése előtt még meg kell ismernie az uniós pénzügyi intézmények végleges formáját.

"2004-ben még az unió is és Lengyelország is teljesen másként nézett ki. A belépés előnyeinek és hátrányainak az egyensúlyi pontja azóta jelentősen eltolódott" - mondta a pénzügyminiszter a wnp.pl hírportálnak adott interjúban. "Az euróövezethez való csatlakozás nem jelenti az ugródeszkát a stabil, fejlett gazdaság státuszának eléréséhez. Már azok vagyunk" - szögezte le.

Olcsón tudja finanszírozni magát az ország

A politikus szerint az euró bevezetése már a kamatok jelentős csökkenését sem vonná maga után, ellentétben az korábbi helyzettel, hiszen, mint mondta, Lengyelország már most is olcsóbban tudja finanszírozni magát, mint a vele azonos besorolású euróövezeti országok.

A lengyel gazdaság az uniós csatlakozás óta lendületesen növekszik, ami még a 2008-2009-es globális gazdasági és pénzügyi válság, majd a 2010-ben kezdődött euróövezeti adósságszolgálati válság alatt sem torpant meg.

A pénzügyminiszter a hírportálnak adott nyilatkozatában azonban elképzelhetőnek tartott egy olyan forgatókönyvet is, amelyben Lengyelország pusztán politikai okokból lesz majd kénytelen az euró bevezetése mellett dönteni. "Ha a lábunkat az euróövezet ajtajában tartó stratégiánk oda vezet, hogy rácsapják a lábunkra az ajtót, akkor az ország európai pozíciójának megóvása érdekében valószínűleg felül kell hogy vizsgáljuk politikánkat" - mondta. "Előfordulhat azonban az is, hogy az euróövezetben olyannyira megromlik a helyzet, hogy a belépés politikai előnyei már nem esnek olyannyira nagy súllyal a latba" - jegyezte meg.

Majd belépünk, ha az euróövezet túljut a reformokon

Még márciusban Marek Belka, a lengyel jegybank kormányzója tett egy olyan kijelentést, amely szerint az ukrán válság fokozta Lengyelország számára az euróövezeti csatlakozás ázsióját. Donald Tusk miniszterelnök azonban nem késlekedett leszögezni, hogy pusztán az ukrán válság miatt Lengyelország nem fog az euróövezet karjaiba omlani.

Az euró bevezetéséhez a lengyel alkotmányt is módosítani kellene, mivel az a zlotyt nevezi meg nemzeti fizetőeszközként. A változtatáshoz azonban kétharmados többségre van szükség, ami jelenleg nem áll a kormánykoalíció rendelkezésre. Közvélemény-kutatások szerint a lengyelek többsége ellenzi az euró bevezetését.

"Természetesen belépünk az euróövezetbe, de csak felkészülten, csak ha már fenntartható módon teljesíteni tudunk minden feltételt, és ha már az euróövezet is túljutott a szükséges intézményes reformokon, beleértve a bankuniót is, ami garantálja minden jövőbeni krízishelyzet hatékony lereagálását" - idézte a lengyel kormány belépéssel kapcsolatos hivatalos álláspontját Mateusz Szczurek pénzügyminiszter válaszul a Lengyelország csatlakozási szándékára vonatkozóan feltett közvetlen kérdésre.